Васил Велев: По логиката за "спящите акции" могат да изземват и депозити

  • 11 юни 2020 17:54

  • 921
  • 0
Васил Велев: По логиката за "спящите акции" могат да изземват и депозити
© БТВ

Ако този законопроект бъде приет, ще бъде конфискувана собствеността на 2 млн. българи. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев по повод законопроекта за т. нар. спящи акции, предложен от Министерството на финансите за обществено обсъждане до 15 юни т.г. 

В момента тези акции се съхраняват в Централния депозитар по лични сметки. Сега се казва - имате една година време да ги преместите от сегашната сметка, където съхранението им е безплатно и сигурно, по сметка на инвестиционен посредник, където съхранението се заплаща, носите и риска на посредника. А ако не преместите акциите през тази година, те се изземват в един фонд без вашата воля. Няма европейска норма, която да ни кара да правим това. Това го няма в нито една европейска държава - абсолютно безсмислено и противоконституционно е, заяви Велев.

Васил Велев: Проектозаконът за "спящите акции" прилича на опит за масова конфискация

Никой не може да принуждава хората – те трябва да знаят какво притежават и да преценят. А сега акциите им ще бъдат иззети незнайно от кой, на незнайно каква цена, а още повече – ако не си ги потърсят, ще бъдат конфискувани. По същата логика могат да се изземват депозитите – че няма движение по тях. Човек не е длъжен да търгува с акциите си. Мотивите са несъстоятелни, това е посегателство върху частната собственост, противоречи на правовата държава и ощетява хората, подчерта шефът на АИКБ.

Позицията на работодателите и синдикатите е за оттегляне на този законопроект. Поискали сме и среща с премиера. Искаме хората доброволно да изберат какво да правят, каза още Васил Велев.

Работодатели и синдикати искат спешна среща с Борисов

Последвайте канала на

Novini.bg
921 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини