Прогнозират, че няма да има промяна в лихвите по кредити и депозити

  • 13 май 2020 14:22

  • 984
  • 0
Прогнозират,  че няма да има промяна в лихвите по кредити и депозити
©

Лихвените проценти по кредити и депозити ще запазят настоящите си равнища, прогнозират от Асоциацията на търговските банки в анализа си за състоянието на системата към края на март тази година.

В него е посочено, че търговските банки вече са изпълнили предписанията на БНБ, направени в началото на кризата с COVID-19.

 

МС: Бюджетът е с излишък към края на март, но кризата тепърва ще се отрази

 

Спрямо миналата година има намаление на лихвите и при кредитите, и при депозитите, отчитат от Асоциацията на търговските банки, предаде БНР. При жилищните кредити за домакинствата лихвите вече са под три на сто, а при депозитите – 0,02 на сто. За първите три месеца на годината най-активни при кредитите са домакинствата. Като цяло в системата продължава тенденцията за намаляване на броя на необслужваните кредити, както и за ръст и на депозитите.

Заради европейската директива за преводите, постъпленията от такси и комисионни намаляват в банковата система. За първото тримесечие банковият сектор отчита нетна печалба в размер на 296,2 млн. лв. (спад от 4,2% на годишна база), при минимален ръст на нетния лихвен доход и спад на нетния доход от такси и комисиони, отчитат още от асоциацията. Активите в системата нарастват до над 115 милиарда лева.

Анализът на асоциацията е към края на март, а в средата на този месец бе въведено извънредното положение в страната.

Отражението му върху икономическия живот ще има и ефект върху банковата система, но все още е рано да се отчете какъв.

 

ЕБВР: Българската икономика ще се свие с 5% заради пандемията

Последвайте канала на

Десислава Станева
984 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини