Стабилни ли са финансите на България, за да излезе от "бурята на коронавируса"?

  • 30 април 2020 15:36

  • 1145
  • 1
Стабилни ли са финансите на България, за да излезе от "бурята на коронавируса"?
© Pixabay

България навлезе в бурята в едно добро състояние, тя имаше солидна фискална политика, дълг от около 20% от БВП, като това е една от най-ниските стойности в Европа. Това коментира постоянният представител на Световната банка за България Фабрицио Дзарконе.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

„Така че България има един солиден буфер от 90% от икономиката и има възможност да покаже финансова подкрепа на най-бедните и най-засегнатите, на бизнеса и на предприятията”, поясни той.

В предаването Бизнес.БГ по БНТ той обясни, че по данни на Световната банка, България ще загуби 3,7% от растежа си. По думите му това е сравнително нисък процент. Въпреки това обаче ще се усети.

Проф. Стив Ханке разкри как светът ще се възстанови след COVID-19

„За това неминуемо ще бъдат нужни допълнителни финансови ресурси, от банките за развитие или от международните финансови институции”, каза Дзарконе.

На въпрос за състоянието на Европейския съюз в тази трудна ситуация той посочи, че е важна работата на Световната банка и на Европейската централна банка. Дзарконе смята, че има показан солидарен модел.

Кадър: БНТ

„Преминахме през една много критична фаза в борбата с COVID-19. Няма незасегната страна в Европа и първоначалната реакция беше доста фрагментирана. Сега обаче наблюдаваме доста повече обединение и взаимна подкрепа между държавите”, коментира той.

Конкретно за средствата за справяне с последиците от COVID-19, Дзарконе каза:

„Има пакет от 1 трилион евро за държавите от ЕС. Но, да, има и рискове за финансовата стабилност. Минахме през големи трудности в периода 2008-2009 година по време на финансовата криза и научихме доста уроци. Научихме, че трябва да имаме конкретни мерки. Ето, по отношение на банковата стабилност бяха проведени стрес тестове и в България включително те показаха, че банковата система е стабилна. Но да споменем и че все още има доста голям процент необслужвани кредити, който процент е по висок от средния за европейския съюз и това е проблем”.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1145 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Математик

2020.04.30 | 15:40

1
малоумник и идиот може да мисли че българия е добре финансово. а още не е започнало тегленето на депозити след като парите в дюшега свършат. банките пари не прехвърлят щотото икономика няма , няма кредито получатели , няма лихва няма транзакция . следва срив и8 банкрут. а боко вика много сме добре

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини