Големите кредитори ще замразят покриването на дълговете на най-бедните страни

  • 14 април 2020 15:38

  • 941
  • 0
Големите кредитори ще замразят покриването на дълговете на най-бедните страни
© Pixabay

Големите международни кредитори се споразумяха временно да отменят плащанията на вноските по дълговете на най-бедните страни тази година, за да им помогнат да преодолеят последиците от кризата с коронавируса, съобщи френският финансов министър Брюно Льо Мер, цитиран от БТА.

Около 76 държави, 40 от които в Африка на юг от Сахара, имат право временно да спрат плащанията на вноски на обща стойност 20 милиарда долара от общо 32 милиарда долара, предназначени за обслужване на дългове тази година.

Финансовите министри на ЕС се споразумяха за общ икономически отговор на епидемията от COVID-19

Споразумяхме се за мораториум върху плащанията по дълговете на равнище двустранни кредитори и частни кредитори за общо 20 милиарда евро, каза пред журналисти Льо Мер.

Правителствените кредитори, включващи не само Парижкия клуб, но и Китай, ще замразят вноски за 12 милиарда долара според споразумението, което трябва окончателно да бъде дооформено утре. Частните кредитори се споразумяха на доброволна основа да удължат срока на плащане или да рефинансират дългове за 8 милиарда долара, уточни източник от френското финансово министерство. От общите 32 милиарда долара задължения за тази година, оставащите 12 милиарда се дължат на международни кредитори, предимно Световната банка.

Льо Мер призова тези организации да се присъединят към инициативата.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Мая Йорданова
941 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини