Кристалина Георгиева: Пандемията ще предизвика най-тежката рецесия от Голямата депресия

  • 09 април 2020 16:12

  • 3341
  • 9
 Кристалина Георгиева: Пандемията ще предизвика най-тежката рецесия от Голямата депресия
© Getty Images/Guliver

Пандемията, обхванала света, ще доведе до рязък спад в световната икономика през 2020 година. Очакваната рецесия ще бъде най-тежката от Голямата депресия през 30-те години на миналия век, като през 2021 година ще настъпи само частично възстановяване. Това заявява управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, цитирана от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32966

Шефката на МВФ очертава далеч по-мрачна картина на социалните и икономически последици от разпространението на новия коронавирус отколкото преди няколко седмици. Тя отбелязва, че правителствата вече са въвели мерки за фискално стимулиране на стойност 8 трлн. долара и това е обнадеждаващо, но вероятно ще бъдат нужни още средства.

Кризата изглежда ще удари най-тежко страните с нововъзникващи пазари и развиващите се страни, които след това ще имат нужда от стотици милиарди долари чуждестранна помощ.

Половин милиард хора може да изпаднат в бедност в резултат на кризата с COVID-19

Само преди три месеца очаквахме положителен икономически растеж на човек от населението в 160 от нашите членки през 2020 годинаУ, посочва тя в изявление, подготвено преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка.

Днес числата са обърнати наопаки. Сега прогнозираме, че над 170 държави ще имат отрицателен растеж на човек от населението тази годинаУ, допълва Георгиева.

Ако пандемията отслабне през второто полугодие, МВФ очаква частично възстановяване през 2021 година. Ситуацията обаче може и да се окаже по-лоша, предупреждава шефката на МВФ.

Подчертавам, че има изключително голяма несигурност за перспективите. Може да стане и по-лошо в зависимост от множество променливи фактори, включително продължителността на пандемиятаУ, посочва тя.

МВФ, в който членуват 189 държави, ще публикува подробни икономически прогнози във вторник, 14 април.

Пандемията удря както бедните, така и богатите страни. В най-голям риск обаче са тези в Африка, Азия и Латинска Америка, тъй като те имат най-слаби здравни системи. Те също така не могат да въведат мерки за социална дистанция в пренаселените градове и бедняшките предградия, отбелязва Георгиева.

По думите ѝ инвеститорите вече са изтеглили около 100 млрд. долара от тези икономики, което е близо три пъти повече ит изтичането на капитали за същия период на предишната финансова криза.

Кристалина Георгиева: Световната икономика е навлязла в период на рецесия

Предвид ниските цени на суровините нововъзникващите пазари и развиващите се страни ще имат нужда от трилиони долари за борба с епидемията и спасяване на икономиките им, казва тя.

Според оценката на МВФ стотици милиарди долари ще трябва да бъдат влети от външни източници, тъй като тези правителства могат да покрият само малка част от разходите самостоятелно.

За да се осигури бъдещото възстановяване, Георгиева призовава да бъдат продължени усилията за ограничаване разпространението на вируса у подкрепата за здравните системи, като се избягва контрол върху износа, който би могъл да забави осигуряването на жизнено важно медицинско оборудване и храни.

Крайно необходимо е за засегнатите хора и компании да бъдат осигурени мащабни, навременни и целенасочени мерки като субсидиране на заплатите, разширени схеми за подпомагане при безработица и коригирани кредитни условия, като същевременно се намали напрежението върху финансовата система. Координираните фискални стимули са от първостепенна важност, като паричната политика трябва да продължи да се приспособява, когато инфрацията е ниска.

МВФ приема за сигурна дълбока рецесия в Европа през 2020 година заради коронавируса

МВФ е създаден за такива времена и е готов да използва кредитния си капацитет от 1 трлн. долара, подчертава Георгиева.

Изпълнителният съвет на фонда вече е одобрил удвояване на спешното финансиране до 100 млрд. долара, за да се отговори на молбите на над 90 държави. МВФ също така търси начини да осигури допълнителна ликвидна подкрепа, включително чрез създаване на краткосрочна линия за ликвидност и решения, които ще позволят кредитиране дори на страни с нестабилен държавен дълг, допълва ръководителката на организацията.

За да се помогне на най-бедните, страни фондът и Световната банка наред с други мерки призовават кредитори като Китай и други държави временно да се откажат от събиране на вземанията си по двустранни кредити, отбелязва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време: 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3341 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Антон

2020.04.17 | 12:02

9
Кризите се предизвикват от хора за хора. Някакъв си вирус няма нищо общо с това, че богатите ще станат по-богати а бедните ... е, това всички го знаят.
.

2020.04.09 | 19:44

8
кажи истината краво! Идещата рецесия ще е по-тежка от "голямата депресия"!
Мехмет

2020.04.09 | 19:04

7
Вирусът е нищо в сравнение с тази.
идеално

2020.04.09 | 16:30

1
идеално е за началниците и. богатите ще станат по богати, бедните по бедни.
началниците и

2020.04.09 | 18:27

6
са юдомсоните-ционисти.Те контролират МВФ и СБ.Сега ще раздават фалшиви виртуални долари на КИЛОГАРАМ.Този който им се върже да вземе такива пари е ПРЕСТЪПНИК и убец на собстения си народ.Така че ,Тиквата да внимава ,какво прави.

2020.04.09 | 17:58

4
МАЙ В БЪЛГАРИЯ НЯКОИ БОГАТИ ЩЕ СТАНАТ ДОСТА ПО-БЕДНИ
ЕВРЕЙСКИ ОТПАДЪК

2020.04.09 | 18:25

5
Сталинка комунистическата свиня пак ли изпълзя от дупката си да плещи глупости и лъжи за да подготвя стадото за якото стрижене което му подготвят нейните господари евреите...Мръсница алчна продажна

2020.04.09 | 17:26

3
Тая седесарска мастия да не е ясновидец , че знае , че 2021 г. Извънредното положение ще е паднало , че да говори кога ще се съвземат икономиките. Ами , ако продължи години , което най- вероятно е и целта на кукловодите.
БГ

2020.04.09 | 17:26

2
НАЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА НА ЗАНЯТИЕТО ВИ!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини