Икономически спад между 6 и 8% може да очаква Словения заради епидемията от COVID-19

  • 23 март 2020 20:32

  • 549
  • 0
Икономически спад между 6 и 8% може да очаква Словения заради епидемията от COVID-19
© Pixabay

Икономически институт прогнозира 6 до 8 процента спад в брутния вътрешен продукт на Словения през 2020 г. заради кризата, причинена от новия коронавирус, предаде БТА, като се позова на агенция СТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Институтът УМАР предупреди, че ситуацията може допълнително да се влоши в зависимост от продължителността на пандемията и периода, в който са спрени производството и секторът на услугите.

Вижте какви мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света действат към момента

Хотелиерският сектор, кетърингът, услугите за почистване и търговията с нехранителни стоки ще бъдат най-силно засегнати от кризата. След това се нареждат производственият сектор, търговията на дребно, транспортът и други. Земеделието, енергетиката и телекомуникациите може да се засилят по време на кризата, смята институтът.

Прогнозата е направена, изхождайки от предположение, че извънредните мерки ще продължат още два месеца, уточнява институтът. Колкото по-дълго продължи тази ситуация, толкова по-тежки и сериозни ще бъдат последиците.

Институтът посочва, че приоритет имат мерките в подкрепа на здравната система и доставките на защитно и друго оборудване. След това идват икономическите мерки, които имат за цел да смекчат последиците от епидемията, да подкрепят бизнеса и населението в преодоляването на проблемите с ликвидността и спасяването на колкото се може повече работни места, следвани от мерките за бързо рестартиране на икономиката.

Словения има икономика, ориентирана към износ. Броят на заразените с новия коронавирус в Словения нарасна с 28 души от неделя до понеделник следобед до общо 442 души. Регистрирани са три смъртни случая. Очаква се по-късно днес словенският премиер Янез Янша, който пое този пост точно в началото на кризата, да обяви нови мерки за борба с епидемията.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини