Бизнесът е против предложението за допълнителен отпуск за служители - непушачи

  • 23 януари 2020 20:07

  • 1419
  • 3
Бизнесът е против предложението за допълнителен отпуск за служители - непушачи
© gettyimages

Два дни допълнителен платен годишен отпуск за непушачите, предложиха от ВМРО. Идеята е този бонус да го има и за пушачите, които са съвестни и палят цигара само в регламентираните работни почивки. Идеята обаче среща остри критики от синдикати и работодатели.

Вносителите на поправката казват, че заради забраната за пушене на обществени места, работниците пушачи често излизали за цигара, извън регламентираните почивки.

ВМРО предлагат 2 дни повече годишен отпуск за непушачите

„Получават една нерегламентирана почивка между 10-15 минути на всеки час-два, спрямо това колко е активен един пушач“, коментира Александър Сиди от ВМРО. Затова и предлагат – работодателят да може да договаря до два дни платен годишен отпуск.

Като бивш пушач Христо, който работи в ИТ компания, казва, че е скептичен за идеята. „Няма да може да се следи лесно кой е пушач и кой непушач, много лесно ще се заобикаля това нещо. Няма да насърчи конкретно спирането на цигарите, а по-скоро всеки да се опита да изкара едни-два дни отгоре“, споделя пред БТВ той.

Андрей Слабаков: Пенсионната възраст за непушачите трябва да се смъкне на 40 г.

Работодателят на Христо не вижда смисъл в предложението. „Има хора, които говорят повече по телефона или прекарват твърде много време в социалните мрежи. Тях ги поставяме в по-добро положение, спрямо някой, който е излязъл да изпуши една цигара“, посочи Димитър Деков, изпълнителен директор на компанията.

Синдикатите също са критични. „Зад едни привидно добри намерения, отразени в мотивите, се крие една недомислена идея, която не мога да определя като нищо друго освен – липса на капацитет, а някой би казал – популизъм“, каза Чавдар Христов от КНСБ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1419 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
4567890

2020.01.24 | 17:18

3

ако предложат 2 дена по-малко отпуска за пушачите бизнеса ще гласува с ръце и крака за.!

гост

2020.01.23 | 21:40

2

Защо да се смята,че пушачите излизат по-често в почивка? Почивката е регламентирана за всички. Пушач- непушач като дойде време за почивка -излизаме. Ами дай тогава да следим и кой колко пъти ходи в тоалетната! Ненормална работа!

Моби дик

2020.01.23 | 21:35

1

Естествено че ще са против те са против осигуряването на нормална заплата против плащане на болнични против плащане на извънреден труд въобще ако може да работим без пари ще са най-доволни боклуците долни кой знае кога ще се пукне този балон

Добави коментар

Водещи новини