Ново свиване на промишлената активност в еврозоната в края на 2019

  • 02 януари 2020 12:25

  • 1018
  • 2
Ново свиване на промишлената активност в еврозоната в края на 2019
© gettyimages

Промишлената активност в еврозоната се сви през декември за единадесети пореден месец, макар и по-сдържано от очакваното, показват окончателните данни от редовно бизнес проучване на агенция IHS Markit, които претърпяха лека възходяща ревизия.

Промишленият PMI индекс в еврозоната се понижи през декември до 46,3 пункта от тримесечни ноемврийски връх от 46,9 пункта и спрямо предварителен индекс на ниво от 45,9 пункта. Въпреки тази възходяща ревизия промишленият PMI индекс продължава да се свива за единадесети пореден месец (индекс под ниво от 50,0 пункта), което е пореден ясен сигнал за продължаваща рецесия в промишлеността на еврозоната през почти цялата изминала 2019-а година.

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България се е ускорила през ноември

"Промишлените производители от еврозоната отчетоха ужасен финал на 2019 година, като производството намали темповете си до нива, които не са виждани от 2012 година насам. Проучването подсказва, че производството е спаднало с 1,5% през четвъртото тримесечие, действайки като сериозна спирачка пред по-общото икономическо представяне", коментира днешните данни Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit, предаде БНР.

"Въпреки че фирмите изглежда малко по-оптимистично настроени за предстоящата година, завръщането към растежа остава отдалечен във времето, като се има предвид, че притокът на нови промишлени поръчки продължава да спада с едни от най-бързите темпове, наблюдавани през последните седем години. В резултат на това промишлените компании се стремят да намалят нивата на складови запаси и на наличния персонал, съсредоточавайки се и върху ограничаване на производствения капацитет и намаляване на разходите. Подобно съкращаване на разходите е очевидно с оглед на по-нататъшно рязко спадане на търсенето на машини, оборудване и на производствени ресурси", допълва експертът.

Отчетоха 0,5% инфлация за ноември месец

Последното проучването на IHS Markit отчита поредно свиване на промишлената активност в Германия, Италия и Испания, като слаба експанзия е отчетена единствено в промишлеността на Франция. Германският промишлен PMI индекс се понижи през декември до 43,7 пункта от 44,1 пункта през ноември и предварителен индекс на ниво от 43,4 пункта. Въпреки слабата възходяща ревизия немската промишлен активност продължава да се свива за единадесети пореден месец (индекс под 50 пункта) - най-продължителната рецесия в индустриалния сектор на Германия от 2008-а година насам.

Аналогичният индекс на Франция се понижи през декември до 50,4 пункта от 51,7 пункта през ноември и малко над предварителен индекс на ниво от 50,3 пункта, но като цяло остава в нивата на експанзия. Италианският промишлен PMI индекс падна рязко до 46,2 пункта от 47,6 пункта през ноември, докато испанският аналогичен индекс се понижи по-слабо до 47,4 от 47,5 пункта, но и той остава далеч под важното ниво от 50 пункта, което е водораздел между свиване и разширяване на активността в промишлената сфера.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1018 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.01.02 | 20:51

2

Еврото няма да издържи дълго. Ще се върнат националните валути.

да

2020.01.02 | 13:01

1

педали икономика не правят.

Добави коментар

Водещи новини