КФН отне лиценза на застрахователна компания "ЗК Юроамерикан"

  • 17 декември 2019 19:36

  • 1133
  • 0
КФН отне лиценза на застрахователна компания "ЗК Юроамерикан"
© Novini.bg

Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на застрахователна компания "ЗК Юроамерикан" АД, съобщиха от пресцентъра на комисията.

От КФН уточняват, че по-рано днес на свое заседание комисията е взела решение за отнемане на лиценза на компанията заради извършени от нея груби нарушения и във връзка с основания по Кодекса за застраховането. Застрахователят не е извършвал дейност за повече от шест месеца и е престанал да отговоря на условията за издаване на лиценз, а именно престанал е да спазва изискванията във връзка със системата на управление по глава седма на КЗ и не е представил доказателства, че лицата, изпълняващи ключови функции, отговарят на изискванията за квалификация и надеждност.

КФН даде на Прокуратурата данни, свързани с "Исторически парк" АД - Варна

От Комисията за финансов надзор уточняват, че в хода на осъществена от тях проверка е установено, че застрахователят не разполага с Информационна система. "Неизпълнението на това задължение от страна на "ЗК Юроамерикан" АД представлява грубо нарушение по смисъла на чл. 40, ал. 2, т. 8 от КЗ", се посочва още в съобщението на КФН. Комисията назначава Стефан Петров Стефанов за квестор на "ЗК Юроамерикан" АД до назначаването от съда на синдик или до вписването на ликвидатор на дружеството, уточняват от КФН. Решението, взето от комисията, ще бъде изпратено на Агенцията по вписванията към Министъра на правосъдието на Република България за вписване на обстоятелствата, съответно за обявяване на актовете в Търговския регистър, се посочва още в съобщението.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1133 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини