Икономист: В Бюджет 2020 има място за промени

Фокусът на Бюджет 2020, както и в предишни години, е доходите. Това е нормално, но ме притеснява, че нито една група няма да протестира заради този бюджет. А в него има място за промени. Това каза в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия икономистът Петър Ганев.

Бюджетната политика трябва да се прави, като се има предвид, че има известно икономическо забавяне и рецесията може да дойде по-рано от очакваното, може да дойде бурята, заяви Ганев.

Над 4,7 млрд. лв. в бюджета на НЗОК за 2020 г.

Той коментира и предложението на Института за пазарна икономика 20% от приходите от облагането на доходите на физическите лица да бъде автоматично преотстъпвана към общините, като "парите следват личната карта".

Не бива да заменяме дебата за регионите с дебата за вдигане на данъците. Ние не просто не искаме да вдигаме местните данъци, но имаме и солиден аргимент – едно е да облагаш имуществото или земята, друго е да обвършеш приходите в общинския бюджет с икономическата активност. Искаме да обвържем всяко ново открито работно място с повече пари за общината. По този начин кметът ще има стимул да се бори със зъби и нокти за повече новооткрити работни места в конкретната община, посочи Ганев.

ИПИ предлага 20% от приходите от данъците върху доходите на физическите лица да отиват в общините

Не мисля, че има повече корупция на местно ниво – където се харчат пари, винаги има корупция и неефективност. Навсякъде се краде и това трябва да бъде контролирано. Не трябва да забравяме, че неравенството между регионите е икономическо – че в София всички работят, а в Монтана има много безработни. Неравенството е в икономиката – в зависимост от това къде има и къде няма работни места. Това е нищета за всички общини, защото има изравнителна субсидия (получава се от всички общини, които имат общи приходи под средните за страната – б.р.), каза още Петър Ганев.

 

Коментари

  1. 2019.11.12 | 18:35

    Много добра идея . В София се наливат пари с кофи от цялата страна , а се връщат с лъжица на места . Предлагам Чешки модел за данък за колите - без данък ?? !!!! Караш кола с колкото коня можеш да храниш . Винетка САМО на магистрала . НЯКОЙ СМЕТНА ЛИ КОЛКО ПАРИ НЯМА ДА СТИГНАТ ОТ СЕВЕРО-ЗАПАДАЩА БЪЛГАРИЯ В СОФИЯ ??? - Средно около 200 лв на година на кола с регистрация от СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ . Знаете ли как се кара всеки ден по пътя УБИЕЦ РУСЕ -БЯЛА - В. Търново ???

  2. 2019.11.12 | 17:37

    изядат гласувания и почват с промените.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет