С нова ипотека спестяваме до 15 бона

Между 8-15 хил. лв. можем да спестим от ипотеки чрез рефинансиране, т.е сключване на нов договор за ипотечния заем, който имаме, смятат кредитни експерти.

„Най-голямата грешка е договорът за 20-30-годишен заем да бъде захвърлен в чекмедже, а при вдигане на месечната вноска, да не потърсим причина защо. Наскоро се появиха много такива клиенти - никой няма да дойде и да ви пита защо плащате много, вие трябва да сте активната страна и поне 1-2 пъти годишно да се интересувате как вървят лихвите”, заяви кредитният консултант Тихомир Тошев пред Монитор.

„Във Великобритания 160 хил. души са рефинансирали от началото на годината до момента. Там това е нещо обичайно и хората си управляват кредитите - рефинансирането е голям дял на пазара не само там, но и в повечето западни страни и в САЩ”, довърши Тошев.

Той предупреди, че рефинансирането се прави, когато е необходимо, а не на всяка цена. Основен проблем на пазара в момента е, че клиентите искат 100% финансиране от банките. „Това почти не се случва, а ако все пак го има, то това са единични сделки и обикновено става дума за подценен имот, чиято реална стойност е 100 хил. лв., а клиент го е договорил за 87-88 хил. лв.”, поясни Тошев.

Другите варианти са покупка на имот на зелено, защото така той излиза по-евтин, или невинаги е добра идея комбинирането на ипотека с потребителски кредит.

Очакванията на кредитните консултанти са следващата година също да е добра. Следващата година ще е добра и с близки резултати до 2019 г. - ръстът на цените на имотите за догодина ще е в рамките на 3-5% в сравнение с 2018-та, смятат повечето брокери по недвижими имоти и кредитни консултанти.

Справка в сайта „Моите пари, сочи за 100% финансиране на цената на имота за 10-годишен ипотечен заем от 120 000 лв. годишният процент на разходите (ГПР) в момента варира в тесни граници от 2,7% до 2,91%, месечната вноска - от 1136 до 1147 лв., а общо изплатената сума - от 136 836,56 лв. до 138 154,06 лв.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет