Кристалина Георгиева: Ще работя по проблемите на неравенството, корупцията и климата

Управляващият директор на МВФ Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование заяви, че опитът ѝ да се вижда с хора, изправени пред недостиг на храна и широко разпространена бедност, причинени от лоши политики, са затвърдили нейния ангажимент за икономическа строгост, предаде БНР.

Г-жа Георгиева пое управлението на Международния валутен фонд през тази седмица като първият лидер на МВФ, преживял една от строгите програми на водещата институция за икономическо адаптиране. "Уолстрийт джърнъл" напомня, че нейната родина България премина през болезнен преход от социализъм към пазарна икономика през 90-те години на миналия век в условията на нарастващ дълг и безработица, които сринаха финансова система на страната и доведоха до висока инфлация.

Тогава МВФ помогна на икономиката на България, като предостави крайно необходими заеми в замяна на трудни политически реформи, включително свиване на публичния сектор, приватизация на държавни предприятия и отказа от държавни субсидии.

В телефонно интервю за "Уолстрийт джърнъл" през първия работен ден г-жа Георгиева заяви, че този опит я накарал да продължи кариерата си в международни институции като Световната банка и Европейската комисия, тъй като категорично вярва, че те могат да подобрят живота на обикновените хора. Сега тя е решена да демонстрира това и начело на МВФ.

"Във времена, когато има повече скептицизъм към нашата работа, най-добрият начин международните организации да докажат, че мултилатерализмът работи, е чрез неговото постигане".

Българският икономисти прекара по-голямата част от вторник (1-ви октомври), преглеждайки текущите кредитни програми на МВФ, за да определи дали се нуждаят от корекция, тъй като икономическият растеж се забавя.

"Ние осъзнаваме, че глобалната икономика продължава да разочарова. Непредсказуемостта на търговските спорове, колебливостта на капиталовите потоци, Брекзит, конфликтите и природните бедствия са в състояние да причинят големи икономически разрушения", отбеляза Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

Тя също така отбеляза неотдавнашната атака срещу саудитските петролни съоръжения и последвалият скок на цените на петрола като пример за опасната нестабилност, заплашваща света.

Подобно на нейния предшественик - Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981, и г-жа Георгиева предупреждава държавите да действат сега и да предоставят публични инвестиции, подкрепящи икономическия растеж, както и осъществяване на структурни промени, преди икономическите условия да се влошат допълнително.

"Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 би казала, когато слънцето грее е моментът да оправим покрива", посочи Георгиева, цитирайки своята предшественичка и добави: "Идвам в момент, когато вече има облаци и случайни дъждовни капки и моето послание е, че няма повече възможност да отлагате поправянето покрива".

Г-жа Георгиева заяви, че МВФ под нейното ръководство ще се съсредоточи повече върху проблемите на неравенството, корупцията и климата, както и върху ефектите от бързите технологични промени.

"Уолстрийт джърнъл" напомня, че нейният докторат е съдържал тези за политиката за опазване на околната среда в САЩ, а сега г-жа Георгиева е съпредседател на инициатива на високо равнище за политиките за изменение на климата, заедно с Бан Ки-мун, бившият ръководител на Организацията на обединените нации, и с Бил Гейтс - технологичният милиардер, превърнал се във филантроп.

В тази връзка Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование си закупи електрически автомобил с оглед на притеснения за изменението на климата. Днес тя кара червената си "Тесла" на път за работа, взривявайки автомобила с рок музика преди нейни ключови срещи.

Г-жа Георгиева управлява собствената си социална медия, като тя публикува свои видеоклипове, облечена с тениска и суитчър като служител на Световната банка, или как води флаш моб на Международния ден на жените и йога сесии със своите служители като част от политиката й за подобряване на благосъстоянието на работното място.

Бивши колеги казват, че нейният стил на лидерство насърчава лоялността, но тя също може да бъде твърда и директна. Според Джонатан Хил, член на Британската камара на лордовете, която работи с нея преди време в ЕК посочи, че г-жа Георгиева "не може да бъде натискана от никой".

Робърт Зелик, бивш шеф на Световната банка, каза, че тя ще донесе в МВФ опитът си на технократ, когато става въпроса за правене на сделки. "Кристалина има уменията, широчината на опита, глобалната мрежа, интелигентността и личният си подход, за да се превърне в изключително успешен лидер на МВФ в един предизвикателен и важен момент, отбеляза той.

В предишната си работа като изпълнителен директор на Световната банка г-жа Георгиева успя да осигури увеличаване на банковия капитал с 13 милиарда долара - почти удвояване на активите на банката - след деликатни преговори със 189-те държави-акционерни и въпреки първоначалния скептицизъм на администрацията на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и на Конгреса на САЩ.

"Това беше като едновременна игра на шах с 189 опоненти - никой не вярваше, че ще проработи", заяви Самир Сюлейманов, старши изпълнителен директор на Световната банка, който работеше при нейното управление.

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че по време на работата ѝ в Европейската комисия от 2014 до 2016 година, тя е отговаряла за над 33 000 европейски служители и за бюджет от 175 млрд. долара, при това в момента, когато Европа се бореше с множество извънредни ситуации като сътресенията около еврото, имиграционната криза и вота във Великобритания за напускане на ЕС.

Тя винаги е работила по-усилено от всеки свой служител, според Елизабет Вернер, която беше шеф на кабинета на г-жа Георгиева в Европейската комисия. Г-жа Вернер заяви, че бившият й шеф се ръководи от истинско убеждение, че международните организации могат да подобрят живота на обикновените хора, особено в развиващите се страни.

"Не обещавайте твърде много, но винаги постигайте много повече от това, което сте обещали - това е нейната мантра", посочи за "Уолстрийт джърнъл" Елизабет Вернер.

Коментари

 1. 2019.11.08 | 07:11

  Криси е перфектна.

 2. 2019.10.03 | 15:18

  "Другарко-госпожо" Георгиева и КОЛКО ще ПОЛУЧАВАТЕ за тази "работа"? И,КАК ще ОБЯСНИТЕ това ,на тези които искате да Ви ПОВЯРВАТ?????????????????????????????????

 3. 2019.10.03 | 14:59

  Да бе, повЕрвахме ти! И Царо така се заричаше преди четвърт век и ни "оправи" само за 700 дни.

 4. 2019.10.03 | 14:48

  Кунева и тоя Кри - сталинка са еднакво отвратителни и безполезно вредни за българите и България !

 5. 2019.10.03 | 14:38

  Оле мале. Особено ща бори корупцията. Що за безобразен цинизъм.

 6. 2019.10.03 | 14:36

  все пак е завършила иснтитута карл маркс в софия. те комунистите имат най голям принос в борбата за равенство, братство, мир и там другите лозунги.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Финанси

още

Анкета

Ще падне ли още цената на биткойна?

Ще падне ли още цената на биткойна?

Избрано от Интернет