Искате ли да плащате по-малко по ипотечния си кредит?

Вноските по ипотечния кредит представляват сериозно перо в бюджета на много семейства. В условията на понижаващи се лихвени проценти обаче има няколко начина, които могат да ви помогнат да спестите доста средства в дългосрочен план.

Kredit.bg обобщава кои са те: 

1. Рефинансиране на кредита с цел намаляване на месечната вноска.

Ако сте изтеглили ипотечен кредит преди 3-4 или повече години, е много вероятно лихвата, която плащате, да е доста по-висока от настоящите оферти на пазара. В България вече има банки, които предлагат промоционални лихви от под 3% за определен период от време, а статистиката на БНБ показва, че средният лихвен процент по жилищните заеми е на рекордно дъно от 3.09 на сто.

При това положение рефинансирането на кредита може да се окаже изгоден вариант и да ви помогне да понижите значително месечната си вноска. Справка в калкулаторите на Kredit.bg показва, че ако през 2014 година сте изтеглили ипотечен кредит на стойност 120 000 лева за срок от 20 години, месечната ви вноска е около 790 лева.

Ако днес, пет години по-късно, имате да погасявате още 100 000 лева от главницата и рефинансирате кредита при лихва от 3.5% за оставащия срок от 15 години, месечната ви вноска ще падне до 715 лева. 

 Разходите по погасяването на един ипотечен кредит и замяната му с друг обаче може да са доста сериозни. За да прецените дали има смисъл от цялото "упражнение" по рефинансирането, е добре да изчислите колко точно ще спестите в дългосрочен план и колко време ще ви е необходимо, за да си "избиете" разходите по операцията.

Ако използваме горния пример, с намаляването на вноската за оставащия период от 15 години ще спестите общо 13 500 лева (180 месеца по 75 лева на месец). Ако всички такси по рефинансирането възлязат на 3000 лева, ще са ви необходими малко над три години, за да ги компенсирате със спестените средства. Тоест, ако планирате да останете в жилището за по-дълъг период от време и да не го продавате, то тогава операцията ще си струва, защото в дългосрочен план ще платите по-малко Ако обаче имате намерение да се разделите с имота си или да погасите заема предсрочно, преди изтичането на този срок, то тогава рефинасирането може би не е добра идея, защото ще ви коства повече, отколкото ще спестите.

Още по темата прочети тук.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет