Майкъл Блумбърг дава $500 млн. за чиста енергия

Американският милиардер Майкъл Блумбърг обяви, че ще похарчи половин милиард долара в „битката на нашето време“, за да се откажат САЩ от използването на енергийни източници на въглеродна основа и за борба с климатичните промени, предаде АФП.

Бившият кмет на Ню Йорк и филантроп заяви, че инвестицията от $500 млн. ще отиде за инициативата „Отвъд въглерода“, целяща да бъдат затворени почти 250 ТЕЦ на въглища в страната до 250 г. и да се предотврати откриването на нови, предава БНР.

„Ние сме в надпревара с времето с климатичните промени, а все още фактически няма федерални действия по този въпрос през последните най-малко две години“, обяви Блумбърг.

„Майката природа не чака нашия политически календар, и ние не можем“, се посочва в изявлението му.

С новата си кампания Блумбърг общо е обещал $1 млрд. за борба с климатичните промени, включително инициативата от 2011 г. „Усилия отвъд въглищата“, която досега помогна за затваряне на 268 ТЕЦ на въглища в САЩ.

„Отвъд въглерода“ обявява на сайта си, че планира да работи за „икономика със 100% чиста енергия“ и ще води кампания срещу отварянето на газови електрически централи в САЩ.

Коментари

  1. 2019.06.07 | 17:07

    Я, имало и умни американци!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Избрано от Интернет