Забраняват анонимните сейфове в банките

  • 07 юни 2019 07:18

  • 1051
  • 3
 Забраняват анонимните сейфове в банките
© pixabay

Касетките и сейфовете, които са анонимни и се намират в трезорите ще бъдат забранени. Това предвижда Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари, който е качен за обществено обсъждане.

В член 18 се предлага изменение, което да забрани поддържането на анонимни сметки или депозитни сертификати на фиткивно име, както и наемането на подобни сейфове.

Промените ще удараят и арт търговците. Предвижда се лица, „които търгуват или действат като посредници в търговията с произведения на изкуството, включително, когато това се извършва от художествени галерии и аукционни къщи, когато стойността на сделката или на свързаните сделки възлиза на или надвишава 10 000 EUR или тяхната равностойност в друга валута“, да подават сигнали до ДАНС. Освен това, те ще трябва да проверяват и клиентите си.

При дори най-малките съмнения, ще са задължение да информират съответните иснтитуции. Според качените за обсъждане промени, счетоводителите и консултантите, особено тези в областта на данъчното облагане, също ще трябва да подават информация до разследващите органи, включително и до ДАНС, дори при най-беглото подозрение, че някой се опитва да направи далавера или да източи ДДС от хазната.

Брокерите на недвижими имоти също не са прескочени. При всяка сделка над 10 000 евро, те също ще трябва да си подготвят информация за службите. Видните политически личности, които заемат различни длъжности в управлението, ще бъдат вкарвани в списък, който ще се предоставя на Европейската комисия, предвижда още законопроектът за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Предлага се нов нов чл. 36а в действащия сега норматив за прането на пари, според който ще се съставя списък на въпросните личности. Освен това се задължават държавните и местните органи, институциите и ведомствата, в които политиците заемат съответните длъжности, да предоставят в срок необходимата за списъка информация на дирекция „Финансово разузнаване“ в Държавна агенция „Национална сигурност“. Аналогично задължение ще бъде въведено и за международните организации с централи на територията на България, където се заемат длъжности, попадащи в обхвата на чл. 36, ал. 2 от Закона за мерките срещу изпирането на пари. Предвижда се също така мерките срещу прането на пари да обхванат и хората, които предоставят услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие, както и доставчиците на портфейли, предлагащи попечителски услуги.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1051 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.06.07 | 09:01

1

И в кои банки са тия "анонимни" сейфове , че не се сещам ???? Аман от евро-педерастии! Как ли пък не бяха спряли прането на пари от политици .... те и сега нямат нищо на тяхно име !

к

2019.06.07 | 13:45

3

Щом трябва да питаш, не ти е необходимо да знаеш, цървул.

Пет

2019.06.07 | 12:19

2

Защо да са евро педерастии?? Парите на Другаря Тосор Живков и неговата Комунистическа банда са се държали от край време в Швейцарски банки и сейфове...или как сина му и внук му се оказаха с къщи в Швайц след Промяната? А дядото правеше Театър с кърпените чорапи и ризи за пред глупавите Овци...народ..някой пенсионери и сега им вярват!

Добави коментар

Водещи новини