Мика Зайкова: Ако се отчете инфлацията реалното увеличение на социалната пенсия е 2,13 стотинки

Ако се отчете инфлацията, реалното увеличение на социалната пенсия е 2,13 стотинки, заяви в сутрешния блок на БНТ финансовият експерт Мика Зайкова.

Средната пенсия ще се увеличи с около 6 лв. Това е нищо, защото е под прага на бедност, заяви Зайкова.

"Какво може да се купи със 132 лв? Очаква се токът да се повиши с 3.5%, отоплението също. 53% от хората в България според ЕК не се отопляват, защото нямат пари за отопление. Освен това ще се увеличи и водата. Колко този човек може да отдели за храна - да си купи 10 хляба, 10 кофички кисело мляко, кутийка маргарин и евентуално лютеница. Ако говорим за месо - това ще бъде голям празник да си купи наденичка или нещо такова. Смятах, че човек трябва да яде по 2 филийки и половина на ден. Което е такава мизерия, толкова обидно", каза Зайкова.

Икономистът Стоян Панчев допълни, че това е в следствие на състоянието на пенсионната система. Тя е в постоянен дефицит. Около 4 млрд от разходите за пенсии се доставят от други приходи на хазната. Ние сме в ситуация, в която на практика ще продължи да бъде така. Няма кой да плаща за пенсионната система, каза Панчев.

Коментари

 1. 2019.06.06 | 23:27

  От 20 години работа в НАП, установих, че някой хора правят фирма/обикновенно ЕООД/, подават декларацци за осигуровка на служителите, но не внасят осигуровки и данъци. Като наптгрупат 50-100 хиляди я продават на циганинт, румънец, безимотен и нова фирма. А работниците се пенсионират и бюджета плаща пенсии.
  Изходът е промяна в законодателството-след 10 000 невнесени осигуровки-присъда и затвор, тогава ще има резултат и виксоки пенсии.

 2. 2019.06.06 | 13:21

  Нямаме пенсионна система и пари за пенсии, но пък я вижте какво хубаво НДК си имаме. ;)

 3. 2019.06.06 | 10:32

  zaikova pak ne pravilno smiatash istinata e nadolu tova e celta na grob da niama pensioneri.

 4. 2019.06.06 | 10:14

  седесарски кенефен глист, народът ги обича...

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Избрано от Интернет