Финансовото министерство предлага мерки за раздвижването на "спящите" акции от масовата приватизация

  • 16 януари 2019 14:52

  • 1166
  • 2
Финансовото министерство предлага мерки за раздвижването на "спящите" акции от масовата приватизация
© Novini.bg (архив)

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане Концепция за личните сметки на физически лица, водени от "Централен депозитар" АД (ЦДАД) в т.н. Регистър А. Това съобщава пресцентърът на Министерството на финансите. Срокът за изразяване на мнения и становища по нея е 30-дневен и приключва на 15 февруари.

В Концепцията са разписани конкретни действия за решаване на проблеми, натрупани и обсъждани многократно от инвестиционната общност по отношение раздвижването на "спящите" акции от масовата приватизация. В нея е предвидено провеждането на широкомащабна информационна кампания, насочена към притежателите на ценни книжа, които могат да бъдат търгувани публично. 

Целта е да се активизират акционерите, в рамките на предварително определен срок от една година, да предприемат действия по прехвърлянето им от лични сметки към подсметки при инвестиционен посредник. След изтичане на този срок акциите, дефинирани като "спящи", ще се прехвърлят в специално създаден за целта инвестиционен фонд. Срещу книжата си лицата ще получат дялове от фонда, равностойни на притежаваните от тях акции. Предвижда се след изтичане на 5-годишен срок, в случай че лицата продължат да проявяват незаинтересованост, паричните средства, съответстващи на непотърсените дялове, ще бъдат внесени в полза на обществения интерес.

В рамките на предвидената информационна кампания и неактивните притежатели на акции в непублични дружества от масовата приватизация ще бъдат насърчени да активизират своето участие в тях.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1166 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.01.16 | 19:43

2

Ще се опитат да заграбят и малкото което дадоха на хората с тази хайдушка приватизация. Акциите са лична собственост на хората и никой няма право да се разпорежда с тях без съгласието тяхното съгласие.

2019.01.16 | 16:57

1

гр.Своге,ул.“Руничар“,0

Добави коментар

Водещи новини