Бизнесът иска затвор за дедесари

  • 23 февруари 2012 21:51

  • 925
  • 0
Бизнесът иска затвор за дедесари
©

Данъчните да запорират банкови сметки и имущество на длъжници само при строг контрол и съгласуване с началника. Тази идея ще бъде обсъдена на среща между представители на браншови организации и шефа на приходната агенция Красимир Стефанов следващата седмица, стана ясно по време на данъчна дискусия.

Фирмите поискаха промяната, за да не се блокират цели бизнеси поради погрешна или субективна преценка на данъчните. Някои дори изразиха мнение, че предварителните обезпечителни мерки би трябвало да се налагат само от съда по местоположение на фирмите и с мотивирано становище на ревизиращия орган. Друга промяна, която ще бъде задвижена по отношение на работата на данъчните, е да носят отговорност за решенията си.

Например при запитване от страна на ревизираното лице те ще са длъжни да дадат съответните становища и отговори в 14-дневен срок. По този начин ще могат да се направят съответните корекции, ако някой ревизор се престарава, обясни Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към парламента.

Друго предложение на бизнеса е да се конкретизират текстовете за доставката на стоки в Закона за ДДС. Редно е да се кажe какви документи трябва да предоставят доставчиците и на какви условия да отговарят, за да не се считат за рискови. Сега има случаи, при които на фирмите не се признава правото на данъчен кредит, тъй като доставчикът им се счита за рисков от НАП. От бизнеса поискаха ефективни присъди за неиздаване на фактури или неотразяването им в регистъра. Идеята е на лицата да се търси персонална отговорност и да влизат в затвора за дълъг период от време.

Последвайте канала на

925 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини