72% от българите смятат, че контролират своето финансово бъдеще

  • 23 ноември 2018 11:53

  • 3484
  • 2
72% от българите смятат, че контролират своето финансово бъдеще
© Novini.bg

Планирането на личните финанси е важно, но се планира краткосрочно. Това показва проучване на Moitepari.bg, проведено сред повече от 500 потребители на портала относно техните нагласи за управление на личните финанси. Проучването е подкрепено от NN България.

Предвидливостта и грижата за бъдещото финансово състояние не са чужди на анкетираните. Въпреки това, много малка част успяват да планират финансите си дългосрочно. Едва 4% са предвидили 20-годишен период от време, а 7% - 10 години. Най-често анкетираните планират финансите си за срок от няколко месеца до една година. Относно аварийния фонд за обезпечаване на периодите, в които могат да настъпят неблагоприятни събития, като например загуба на работа и доход, анкетираните са силно поляризирани. Почти равни са дяловете на отговорилите, че спестените средства биха стигнали за 12 месеца (27%) и за 1 месец (23%); останалите проценти отиват при отговор за срок от 1 до 3 месеца.

На въпрос дали вярват, че планирането на личните финанси ще им осигури по-добър живот, 80% от анкетираните отговарят положително.

Въпреки традиционно битуващото мнение сред българите, че доходите им са ниски, че страната ни е бедна и стандартът на живот е нисък, данните от проведеното проучване показват различно мнение. 45% от отговорилите, попитани как оценяват финансовото си състояние, заявяват, че са доволни от него и че смятат, че то ще остане такова или ще се подобри. Втората голяма група са тези, които не са доволни от финансовото си състояние, но пък са оптимистично настроени за
подобрението му (31%). Песимистите сред анкетираните са 13%, като те определят финансовото си състояние като незадоволително и не очакват да се подобри в бъдеще.

Независимо как определят финансовото си състояние, анкетираните определят себе си като контролиращи своето финансово бъдеще (72%).

Услугите на финансовия консултант добиват все повече популярност. За създаване на цялостна стратегия за финансово обезпечаване на семейството на финансов консултант биха разчитали 16%.

Промени настъпват и в отношението на българите към бъдещето им в пенсионна възраст. Поради тази причина 13% от далите отговор ще потърсят финансов консултант, с чиято помощ да съставят план за времето в пенсия. Толкова са и анкетираните, които биха потърсили професионална финансова помощ, когато закупуват жилище.

Всяко домакинство, независимо от колко члена се състои, разполага с определен месечен доход, който да разпредели за покриване на разходи, да спести част от него или да използва за други цели. 46% от анкетираните имат съставен месечен бюджет, въпреки че не е разписан. Друга голяма група (31%) прилагат стратегия на взимане на решения в движение. Те не разчитат на строги схеми и план, а решенията се взимат на момента, според ситуацията. Само 17% следват подробно разписан бюджет. Анкетираните, както много български домакинства, предимно не спестяват (22%), а като основна причина посочват липсата на възможности за това.

Заяви свой финансов план по мярка ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
3484 2

Коментари 2

Добави коментар
Мартин

2018.11.23 | 21:37

2

пумията "Марко Тотев" или е чистачка ,или няма средно образование.

2018.11.23 | 16:55

1

Финансовия корифей "Марко Тотев" пак даде безценното си мнение.

Добави коментар

Водещи новини