Пет неща, които трябва да знаем за бързите кредити

  • 05 ноември 2018 14:24

  • 1489
  • 0
Пет неща, които трябва да знаем за бързите кредити
© Novini.bg

Заемите от небанкови финансови институции, известни у нас и като "бързи кредити", са един от най-удобните начини за покриване на непредвидени разходи. Те обаче имат своята специфика и не са подходящи за дългосрочни финансови цели.

Ето какво трябва да знаем, когато кандидатстваме за "бърз кредит".

1. Какво представляват "бързите кредити"?

Заемите, отпускани от небанкови финансови институции, са по-известни на българския пазар като "бързи кредити". Обикновено това са заеми за сравнително малки суми (в повечето случаи максималният размер се движи около 2-3 хиляди лева) и за кратък срок - от няколко седмици до една или максимум две години.

Бързите кредити се делят на два основни типа - кредити до заплата и кредити на вноски. При първия средствата обикновено се отпускат със срок от максимум 30 дни, като погасяването на главницата и лихвата става наведнъж, на датата на падежа. Кредитите на вноски пък могат да бъдат със срок до няколко месеца, а погасяването им е подобно на това при банковите потребителски кредити, като най-често става с равни анюитетни месечни вноски.

Едно от предимствата на този тип финансиране е много по-облекченият режим на отпускане и липсата на бюрокрация. Обикновено небанковите кредитни компании изискват далеч по-малко документация и обезпечения от кредитополучателите. Сроковете за одобрение и усвояване на кредитите в общия случай също са доста по-кратки.

От друга страна, лихвите по този тип кредити по правило са по-високи, отколкото тези по банковите заеми. Основната причина за това отново се крие в по-високия риск, който поемат кредитните институции. В България отпускането на този тип кредити се регулира от Закона за потребителски кредит, а от 2014 година беше приет и таван върху лихвите по потребителските и бързите кредити, който ограничава годишния процент на разходите до максимум 50% от главницата.

2. За какво да внимаваме, когато теглим бърз кредит?

Освен лихвата, кредитните институции начисляват и различни други такси – за разглеждане на документи, за експресно одобряване, за поръчители, за донасяне на парите вкъщи и т.н. Всички те, заедно с лихвата, формират общите разходи по кредита, или т. нар. ГПР. Хубаво е да се информирате за всички допълнителни разходи, преди да изтеглите заем от небанкова финансова институция. Условията при отделните компании могат да се различават драстично.

Санкциите при забавяне и просрочие на вноските по кредитите също са нещо, за което трябва да се информирате подробно. Кредитните институции начисляват неустойки при подобни случаи, като по закон размерът им трябва да е пропорционален на размера на вноската.

Ако все пак се стигне до ситуация, в която не можете да погасите навреме своите задължения, финансовите експерти съветват да се свържете с компанията, която го е отпуснала, за да измислите заедно план за действие. Прекратяването на комуникацията, изключването на телефона и отказът от съдействие обикновено водят само до нарастване на сумата на задължението, често до непосилни размери.

Още по темата четете ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
1489 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини