Вижте в какво финансово състояние е България, каква инфлация се очаква и до какви нива ще падне безработицата

  • 05 октомври 2018 15:01

  • 2908
  • 1
Вижте в какво финансово състояние е България, каква инфлация се очаква и до какви нива ще падне безработицата
© Pixabay

Есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите отчита актуални към момента на неиното изготвяне допускания за международната среда по отношение на външното търсене и цените. В сравнение с пролетната прогноза, понижението в растежа на европеиската икономика ще е по-осезаемо през текущата година, отразяваики както известно адаптиране към дългосрочния темп на растеж, така и някои временни негативни ефекти при отделни страни. Въпреки очакваното по-бавно нарастване на БВП на ЕС в средносрочен хоризонт, факторите, подкрепящи устоичивото развитие, се запазват.

През първата половина на 2018 г. БВП нарасна с 3.4% в реално изражение, при очакван годишен ръст от 3.9% заложен в пролетната прогноза. Въпреки благоприятното развитие при потреб- лението и инвестициите, низходящата динамика при износа доведе до по-нисък растеж на БВП и до ревизиране на очакванията за представянето на българската икономика през 2018 г. Реалният растеж на БВП се очаква да достигне 3.6% през 2018 г., подкрепен от вътрешното търсене. Растежът на БВП ще се повиши до 3.7% през 2019 г. поради по-силните публични инвестиции и публично потребление. Частното потребление ще запази своя сравнително висок темп на растеж. Износът ще се повиши до 2.8% след очертаващото се по-слабо представяне през 2018 г. породено от влошената икономическа активност в Турция, която е сред основните търговски партньори на България, наред с някои временни ограничаващи фактори в търговията с други държави извън ЕС.

За цялата 2018 г. растежът на заетостта се очаква да възлезе на 0.6%, подкрепен от увеличеното търсене на труд в услугите и индустрията. Нивото на безработица ще се понижи до 5.4% и за първи път ще бъде по-ниско от историческия си минимум през 2008 г. Високите нива на търсене на труд се очаква да продължат да бъдат съпроводени с ограничения от страна на предлагането. Това обусловя и очакваното забавяне в динамиката на заетостта в средносрочен хоризонт. Компенсацията на един нает ще се повиши до 8.4% през 2019 г. Заедно със заложените увеличения на заплатите в сектор образование, както и нарастването на минималната работна заплата, положителен принос се очаква и по линия на планираните допълнителни разходи за труд в бюджетната сфера.

През 2018 г. инфлацията по ХИПЦ ще бъде по-висока от очакванията в пролетната макроикономическа прогноза. Ускорението се дължи на международните цени на енергиините стоки и суровините. През целия прогнозен период международните цени на петрола се очаква да имат по-високи цени в сравнение с очакванията от предходната прогноза.

Основните рискове пред реализиране на прогнозата са свързани с развитието на външната среда, включително динамиката на международните цени.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2908 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2018.10.05 | 15:36

1
Българската икономика ще се развие бурно, когато изгоним комунистите и руснаците от България.

Добави коментар

Водещи новини