Шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро

  • 01 октомври 2018 14:36

  • 1566
  • 3
Шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро
© Pixabay

Все повече компании от Швеция инвестират у нас през последните години, а шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро и са разкрили близо 9000 работни места. Това е станало известно на среща между заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и посланика на Швеция Луиз Бергхолм, съобщиха от министерството.

Посланик Бергхолм е изтъкнала, че според проучване на българския бизнес климат, изготвено в скандинавската държава шведските компании са позитивно настроени към растящия потенциал за инвестиции в България. Тя е дала пример с шведски компании от различни сектори, които наскоро са заявили намеренията си за инвестиции и разширение на производството в страната ни. Бергхолм е посочила, че индустриалният гигант АББ е обявил наскоро, че ще разшири дейността си и започва изграждането на нов завод в Петрич, който се очаква да разкрие над 400 работни места. Посланикът е допълнила, че "Волво" ще отвори допълнителна производствена мощност във Велико Търново, а софтуерната компания "Стилфронт" е направила инвестиция на стойност 10 млн. евро, придобивайки българска компания за видео игри.

На срещата е станало известно още, че в началото на 2019 г. ще бъде създадена Шведско-българска търговска камара в страната ни и че се подготвя бизнес форум в Стокхолм, в който участие ще вземат потенциални партньори от двете страни.
Заместник - министър Иванова е подчертала, че търговията между двете държави също бележи постоянен ръст, а българският износ за Швеция се е удвоил в последните няколко години, като само за първите 6 месеца на 2018г. се е увеличил с 15.3 на сто и е на стойност 106 млн. евро.

Икономическият заместник-министър е посочила още, че двете страни имат по-голям потенциал за развитие на търговските си отношения като е посочила секторите хранително-вкусова, мебелна, текстилна промишленост и ИКТ като приоритетни.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1566 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
работех там

2018.10.02 | 12:45

3
H&M

2018.10.02 | 10:36

2
и кое по точно е шведско ,че не се сещам,даже Икеата е гръцки франчайзинг
Коко

2018.10.01 | 20:44

1
'айде бе, вЕрно ли ?

Добави коментар

Водещи новини