Еврото потъна до най-ниското равнище спрямо долара от юли 2017 г.

  • 13 август 2018 10:36

  • 2038
  • 0
Еврото потъна до най-ниското равнище спрямо долара от юли 2017 г.
© Pixabay

Еврото потъна до най-ниското равнище спрямо долара от юли 2017 година на фона на безпокойствата за европейски банки с дейност в Турция, където лирата поевтиня с над 20 процента спрямо щатския долар, предадоха световните агенции.

След като потъна до рекордно ниската стойност от 7,24 лири за един долар в ранната търговия днес, турската лира намери известна подкрепа в изказването на министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, който обяви, че правителството е изготвило икономически план за действие за успокояване на инвеститорите, отбелязва Ройтерс. От началото на годината лирата е изгубила около 50 процента от стойността си, уточнява ДПА.

Еврото понесе силен удар в петък след публикация на в. "Файненшъл таймс", че Европейската централа банка (ЕЦБ) има все по-големи опасения за някои европейски кредитори, тъй като те са сред банките в еврозоната с най-голяма дейност в Турция.

Южноафриканският ранд и мексиканското песо също отслабнаха спрямо долара.

Обявеното от президента на САЩ Доналд Тръмп увеличение на митата за турска стомана (до 50 спрямо досегашните 25 на сто) влезе в сила тази сутрин в 04.01 ч. по Гринуич (07.01 ч. българско и турско време), информира ДПА.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2038 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини