Компанията "Кембридж Аналитика" прекратява дейността си

  • 03 май 2018 06:43

  • 1644
  • 0
Компанията "Кембридж Аналитика" прекратява дейността си
© Getty Images

Компанията за политически консултации "Кембридж Аналитика", обвинявана, че е използвала данни от Фейсбук, за да повлияе на президентските избори в САЩ и референдума за членството на Великобритания в ЕС, съобщи, че прекратява цялата си дейност и влиза в процедура по обявяване в несъстоятелност, предадоха агенциите.

Решението влиза в сила незабавно. Процедурата по обявяване в несъстоятелност ще протече в Обединеното кралство.

"Кембридж Аналитика се превърна в обект на редица необосновани обвинения и, въпреки усилията на компанията да защити името си, тя бе оклеветена за дейност, която не само е изрядна от законова гледна точка, но е и широко приета като стандартен елемент от рекламирането в интернет, както в областта на политиката, така и в областта на търговията", се казва в съобщението на британската консултантска фирма.

Компанията се оказа в епицентъра на глобален скандал за злоупотреба с лична информация. Това стана, след като социалната мрежа Фейсбук призна, че по неправомерен начин е споделила с "Кембридж Аналитика" лични данни на милиони потребители. Консултантската компания от своя страна била използвала данните през 2016 г. в полза на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, както и на предизборната кампания на президента Тръмп.

Според Фейсбук е било злоупотребено с информацията на 87 милиона потребители. Социалната мрежа посочи, че това е станало, след като потребителите били свалили приложение, което впоследствие споделило данните с "Кембридж Аналитика".

Последвайте канала на

БТА
1644 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини