Икономист: Доходите трябва да скочат преди да влезем в еврозоната

  • 23 януари 2018 18:55

  • 3766
  • 4
Икономист: Доходите трябва да скочат преди да влезем в еврозоната
© БНТ

Против съм да наричаме валутния механизъм на еврозоната чакалня, тъй като трябва много сериозно да се подготвиш, за да бъдеш там. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият зам.-министър на финансите Илия Лингорски.

Да влезем в еврозоната означава да въведем еврото и да участваме във всички механизми на еврозоната, добави той.

Примерът с Гърция не е универсален. Те влязоха неподготвени, а ние се готвим за това вече 20 години. Много е важна подготовката ни за присъединяването. Много често се задава въпросът какъв ще ни е кярът, ако влезем в еврозоната, но не се пита какво ще изгубим, ако не влезем. Няма как да достигнем европейските доходи, ако не влезем в еврозоната. Валутният механизъм е мястото, където ще извършим цялата си подготовка – влезем ли там, няма нужда да бързаме, заяви Лингорски.

Според бившия зам.-председател на Комисията за финансов надзор Румен Гълъбинов плюсовете за България от влизането в еврозоната ще са няколко. Предполага се, че лихвените проценти ще бъдат по-ниски, доверието на международната общност ще е по-високо, заяви той.

Съгласен съм с това, че чакалнята не е място за чакане, а за работа. Ние все още не сме напълно готови. Удовлетворяваме повечето количествени изисквания, но не и качествените, като брутен вътрешен продукт, икономика, доходи. Трябва да се издигнем, за да сме поне на средноевропейското ниво. Ако доходите изостават, а цените растат, може да стане като в Гърция. Трябва да се направи един график от действия, с който да представим намерението си да кандидатстваме в чакалнята и да ги изпълняваме последователно. Членството на България в еврозоната е гаранция, че България няма да е на друга скорост, каза още Румен Гълъбинов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3766 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ввв

2018.02.07 | 14:26

4
Алооо,платен цървул,защо скандинавските страни не въвеждат еврото бе?Каква подготовка правим ние по-точно 20 години-крадене и корупци ли?Добре се подготвяме значи,перфектни сме!!!

2018.02.07 | 14:25

3
Икономисте, що не ги разправяш тези на насраните гащи на баба ти?? Каква подготовка бе? какви ползи? За кого? Стига с тези платени простотии!!

2018.02.03 | 13:41

2
ЗА ТЕБ ЗА ДА НЕ ХОДИШ ГЛАДЕН И ДА ЯДЕШ ОТ КОФИТЕ, ТЪПАКО.
Хачик

2018.02.02 | 15:59

1
Сичката Мара втасала-та са вчесала-кое ни е наред та и с еврото, така ще се осерем че после само рев и вой година поне, не ни трябва ни евро ни мевро, ако ще ограбвате хората, пуснете една бомба и после съберете парите от банките и къщите-не се наядохте-вие не сте хора а чудовища

Добави коментар

Водещи новини