Първият ден на "Шумът на парите" събра рекордно висок интерес на специалисти и инвеститори

  • 31 май 2017 18:14

  • 1579
  • 0
Първият ден на "Шумът на парите" събра рекордно висок интерес на специалисти и инвеститори
©

"Влизането в SOFIX помогна за добрата търговия с акции на Алкомет, като през първото тримесечие постигнахме 3 пъти увеличение на търговията с нашите акции. Миналата година беше най-добрата в историята на компанията, а 2017 г., предполагам, ще бъде втората най-добра година в историята," каза Петър Станчев, директор Връзки с инвеститорите и финансов мениджър на Алкомет АД, по време на първия ден на най-големия икономически форум Шумът на парите, провеждан в София и организиран от Profit.bg.

Тази година събитието, което се проведе за 8 пореден път, регистрира рекордно висок интерес от страна на специалисти и инвеститори.

„Огромният брой посетители показва, че хората искат да са добре информирани, за да съумеят да вземат най-доброто решение при управлението и инвестирането на личните си средства. Докато предходните издания на форума бяха проведени в доста тежки икономически условия – преди или след избори, то днес икономиката на страната се представя отлично, отбелязва един от най-високите ръстове в целия Европейски съюз. Капиталовият пазар отчита ръст от 50% в последните 12 месеца,“ каза Кристиян Костов, управител на сайта Profit.bg.

В рамките на първия панел чуждестранни и местни високопоставени представители на фондовите борси в София, Букурещ, Атина, Белград и Скопие коментираха състоянието и перспективите им за развитие. Румъния отчита значимостта да привлича инвестиции, да развива културата на капиталовите пазари и от тази гледна точка, възприема инициативата SEE Link – регионалната платформа за търговия с ценни книжа. Преди близо две години Сърбия представя нов бизнес модел на борсата, а в момента разполага с първото IPO в страната от 77 г. насам. Сътрудничеството е в основата на стратегията на Атинската фондова борса, която също изразява желание да се включи в регионалната инициатива SEE Link.

Политическата криза се отразява на пазара в Македония, както и на цялата икономика. „Финансовите потоци бяха обхванати за дълъг период от време заради продължаващите процеси на дестабилизация от 2015 г. Надявам се, сформирането на новото правителство ще доведе до стабилизация на пазара. Към края на тази година ще станем част от платформата за търговия с ценни книжа SeeLink и се надявам това да се случи и с Босна, Баня Лука и Сараево“, каза Иван Щериев, изпълнителен директор на Македонската фондова борса. В панела „Лични финанси“ експертите споделиха своя опит за постигане на добра доходност и разумно управление на средствата.

„Съветвам хората, които инвестират на фондовите пазари, да имат добра диверсификация. Очаквам активите с фиксирана доходност да са под риск, тъй като политическата обстановка е доста несигурна и има натрупване на определени количества пари в определени класове. Същевременно много хора в България са консервативно настроени и търсят сигурност, но ако не поемат умерен риск, няма да получат възвръщаемост в живота си,“ каза Димитър Цонев, управител в Адмирал Маркетс.

Правилното управление на личните финанси изисква индивидуален подход. Потребителите трябва да избират инструментите, които отговарят на техните очаквания за риск и доходност, коментира Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на „Капман Холдинг“.

“При липса на опит в началото е трудно да се прецени кои източници на информация са достоверни и кои не. Затова е много е важно всеки да има пряк достъп до обслужващия го инвестиционен мениджър,” допълва експертът.

Платформи за peer-to- peer финансиране навлизат все повече в бизнеса на традиционните финансови институции. Банките във Великобританция и САЩ или закупуват подобни платформи, или вече развиват свои собствени, коментира Ивайло Иванов, оперативен директор на платформата за peer-to- peer пазар за кредити iuvo Group. За доброто бъдеще на финтек технологиите в света на финансите свидетелства и фактът, че във Великобритания бяха въведени данъчни облекчения за хора, които инвестират в p2p lending активи. В рамките на последния за деня панел „Недвижими имоти“ експертите коментираха състоянието на имотния пазар.

Според Страхил Иванов, изпълнителен директор на Явлена, наблюдаваме най-добрия и балансиран пазар за последните 25 г. „Имаше период през 2004 – 2008 година, когато наблюдавахме бум, днес има балансиран ръст, не бум. Тази тенденция се отнася и за предлагането и търсенето. През миналата година е отчетен голям ръст на сделките – над 250 000 сделки, като от тях малко под 30 000 са в София“, каза още г-н Иванов.

През 2017 г. "Шумът на парите" се осъществява с подкрепата на Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американския университет в България.

Медийни партньори на „Шумът на парите“ 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network. За „Шумът на парите“: „Шумът на парите“ е единствената специализирана финансова конференция в България. Първото издание на проявата е през 2010 г. През годините в събитието участват ключови български и чуждестранни финансови експерти и икономисти. „Шумът на парите“ привлича интереса на водещите финансисти у нас, които ежегодно присъстват на проявата. В началото на 2015 г. форумът бе отличен от Българска фондова борса като събитието, популяризирало най-добре капиталовия пазар в страната през 2014 г., а по-късно през годината от Българско дружество за връзки с обществеността.

Последвайте канала на

Novini.bg
1579 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини