8 страни, които вървят към бъдеще без кеш

  • 06 декември 2016 20:02

  • 2419
  • 0
8 страни, които вървят към бъдеще без кеш
© Getty Images

Миналия месец премиерът на Индия Нарендра Моди въведе забрана за използване на две от най-разпространените банкноти в страната – тези от 500 и 1000 рупии.

В същото време, други страни по света предприемат стъпки към по преминаване към електронни разплащания поради нисък интерес на потребителите към физическите парични средства.

Наближава ли краят на кеша?

Електронното издание Investopedia ни запознава с няколко страни, които изглежда вече са тръгнали по пътя към безкешово бъдеще.

Австралия

През ноември тази година Citibank в Австралия реши да се откаже от кеша във всичките си клонове в страната, включително и от своите банкомати. Решението бе взето въз основа на липсата на потребителско търсене, като едва 4% от потребителите на банката са направили кешова транзакция в някой от клоновете и през миналата година. Според непотвърдена информация в пресата, ръководителят на отдела за частно банкиране към Citi Джанин Коуплин е направила следния коментар по темата: „Този ход към безкешово обслужване в клоновете отразява отдадеността на Citi към дигиталното банкиране и ние инвестираме в каналите, които нашите потребители предпочитат да използват.“

През същия месец анализатори на UBS препоръчаха Австралия да извади от употреба 100-доларовата банкнота, с аргумента, че това ще намали престъпната дейност от страна на онези, които предпочитат да не оставят дигитална следа, както и че увеличените депозити на банкнотата ще създаде нещо като принудителни спестявания за австралийците.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
2419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини