Фич понижи рейтинга на България

  • 14 декември 2011 12:09

  • 1420
  • 0
Фич понижи рейтинга на България
©

Агенцията за кредитен рейтинг "Фич" понижи перспективата по дългосрочния дълг на България, като се обоснова с влошаващата се икономическа и финансова ситуация в Европа.

Перспективата по дълга е понижена от "положителна" на "стабилна", което отразява намаляващата възможност за повишаване на рейтинга на страната в следващите 12 месеца. Освен за България, "Фич" е понижила прогнозите си за Чехия, Литва и Латвия.
В коментара си анализаторите на агенцията отбелязват, че сред крехкото възстановяване четирите държави отново се готвят за забавяне на икономиките си заради намаляващото търсене на европейския пазар.

Според "Фич" достъпът до финансиране от западноевропейските банки, които са големи играчи в региона, отново ще бъде затруднен. Причината е влошаващата се ситуация в еврозоната, която ще принуди много западноевропейски да изтеглят част от средствата си у дома. Рейтингът на "Фич" за дългосрочния дълг на България е BBB-.

"Фич" понижи прогнозата си за икономическия растеж на България през следващата година на 2,3% от предишната си прогноза - 3,8%, направена преди шест месеца.

Последвайте канала на

Novini.bg
1420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини