(Р)Еволюция в корпоративния свят

  • 03 октомври 2016 12:35

  • 1436
  • 0
(Р)Еволюция в корпоративния свят
©

В последните години има явна тенденция хора да излизат от „корпоративния свят“ и да започват самостоятелна дейност, която понякога е доста различна от всичко, с което са се занимавали досега.

Бизнесът се описва като „бездушен“, работата се приема като нещо, което правиш заради парите, статуса или по инерция, защото така е нормално. Да мислиш за природата, обществото и смисъла на бизнес дейността ти отвъд печалба се приема за наивно, екзотично, нюейдж или запазена територия за богатите западни държави.

И ако написаното по-горе Ви се струва радикално, отиваме и по-далеч – масово в бизнесите днес по света имаме разбиране за хората като „работна сила“, „роботници“ (грешката е умишлена) и човешки ресурси. Неща като морал, етика, човешко достойнство, смисъл на бизнеса като съществуващ в името на кауза, са теми на ПР, КСО или на различни НПОта. Заговори се за корпоративно и финансово робство като модерни форми на остарели идеи, за които си мислим, че нямат място в едно цивилизовано общество. И ако искаме да видим едно по-щастливо, осъзнато и творящо общество, има една сила, която притежава много ресурс и може да изиграе решаваща роля за катализиране на позитивна промяна. Тази сила е бизнесът. Все повече хора по света усещат, че традиционният начин, по който се ръководят организациите в момента достига своите лимити и започват да се питат дали има алтернатива и ако има, как да я приложат в техните организации.

Книгата Reinventing organizations на Фредерик Лалу излиза през 2014 и в нея са събрани реални примери на организации от цял свят, които се характеризират с три основни еволюционни “пробива“ в бизнес света – самоорганизация (без нуждата от йерархия или консенсус), цялостност (на хората в тях в емоционален, душевен и духовен план) и еволюционна цел (вслушване и адаптиране към това, което самата организация иска да бъде, и целта, на която иска да служи).

На 12.10.2016 в хотел Експо ще можете да чуете личните истории на някои от хората, споменати в книгата – Jos de Blok, Buurtzorg, Susan Basterfield, EnSpiral, както и вдъхновяващи примери от България – Дамян Дамянов и Марин Петров – и да усетите духа на новата вълна, която ще промени начина, по който работим заедно. Можете да се регистрирате тук: www.reinventingorganizations.eu.

Последвайте канала на

Novini.bg
1436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини