Кристофор Павлов: Икономиката минава към по-устойчив растеж

  • 01 юни 2016 10:11

  • 1627
  • 1
Кристофор Павлов: Икономиката минава към по-устойчив растеж
©

Оперативната среда за банките се подобрява поради ускоряване на ръста на БВП, макар периодът на ниска инфлация да не е приключил, коментира Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк, по време на панела „Банки и небанкови финансови институции“ на седмото издание на Шумът на парите.

Като цяло икономиката минава към по-устойчив растеж от това, което наблюдавахме преди, по време на балона на цените на недвижимите имоти, съчетан с прекомерен ръст на кредитите. Надвисналият дълг над секторите, свързани с недвижимите имоти, намалява. Капиталовите буфери на сектора са на добри нива. Лошите кредити са достигнали своите максимуми и минават към по-добри нива. На книга банковият сектор изглежда добре. Не бива да сме самодоволни обаче, защото секторът изглеждаше добре и през 2014 година, преди фалита на КТБ. Сянката на кризата все още е надвиснала над системата, прогнозира Павлов.

Инструментите, с които ние, анализаторите, наблюдаваме пазара, са много различни от тези, с които ще се провеждат стрес тестовете. Инструментариумът, който ние ползваме за анализ, са десетки отчети на Централната банка, към това добавяме дескриптивна информация и др., за да сглобим картина. От друга страна, инструментите, които хората, правещи стрес тестовете, използват, са много по-детайлни от това, с което разполагаме. Затова не мога да прогнозирам какви ще са резултатите. Ще трябва да сме търпеливи и да изчакаме до средата на август, за да видим оценките, заяви банкерът.

Цифрите за лошите кредити всички ги знаем. Има известен спад при тях. Това е началото на тенденция, която най-вероятно ще продължи. Трябва да е ясно, че лошите кредити са основен източник на опасения относно банковия сектор в момента. Голямото опасение е, че при по-консервативен подход на прилагане на правилата на регулация може да се окаже, че някои банки не разполагат с достатъчно буфери за покриването им. Вторият източник на уязвимост за банките е в това, че има опасения, че и при други банки, по подобие на КТБ, кредитите към свързани лица могат да са излезли от контрол. Това е ключовият въпрос, на който търсим решение и със стрес тестовете. Трябва да сме търпеливи, за да видим резултатите, съветва Павлов.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.

Виж още от Шумът на парите

Последвайте канала на

Novini.bg
1627 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.01 | 12:00

1
Кристофорчо ,мама ,лижи и лъжи ! Нали за това съм ти обещала ,"сладолед " на клечка !

Добави коментар

Водещи новини