Муравей Радев: Трябва да се посочат купувачите на цесиите в КТБ

  • 12 февруари 2016 15:27

  • 2583
  • 4
Муравей Радев: Трябва да се посочат купувачите на цесиите в КТБ
© Булфото

Само бих приветствал НАП, ако е вярно, и им пожелавам да си свършат работата безпристрастно и така, както законът посочва. Това каза пред БНР бившият министър на финансите Муравей Радев по повод съобщението, че НАП започва проверки на фирми на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на.

Експертът коментира и публикуваните през седмицата списъци с вложители на КТБ. Според него, два от тях будят най-много коментари, но към данните трябва да се подхожда внимателно: "Най-общо мога да кажа за тези около 7 броя списъци, че е хубава работа, ама българска. Основният от тях, основният който събуди любопитството на много хора - за политическите партии - има 9 партии, 8 грешки. Освен това започнаха съмнения и обвинения в режисура на изнесените данни от няколко места".

Другият списък, предизвикал обществен отзвук е този на вложителите в КТБ, изтъкна Радев: "Един бегъл прочит показва очевидната зависимост и конфликт на интереси между вложители и този синдром КТБ. Видни представители и на трите власти са имали огромни депозити в КТБ. Това обяснява чадъра. Любопитно ще бъде сега тези проверки докъде ще доведат, защото сумите, изнесени в списъците, трябва да отговарят на поне два други документа – декларациите на тези публични фигури пред Сметната палата за имуществото, което притежават към определен момент и данъчните декларации пред НАП".

Публикуването на списъците е добро, защото в тях има много информация, която органите могат да използват, след като е отпаднала банковата тайна, коментира Радев, но допълни, че в същото време има моменти от обществен интерес, в които информацията не е достатъчно и даде пример: "Кредиторите посочват, къде са отишли парите – тези 6 милиарда лева, за които говорим. Но никаква друга информация няма! Колко от тези кредити са обезпечени и необезпечени, колко от тях се обслужват, колко от тях, чрез различни вериги от фирми, са отмъкнати и завлечени по разни офшорни зони? Тази информация от списъка не личи. Не личи още нещо! Има три списъка на отделни видове цесионери! Тук има една основна грешка, която не знам, дали умишлено е направена - посочена е само едната страна на цесията - онзи, който си е вложил парите в банката, тоест депозита. Цесията има освен вложител - депозант - има и някой, който е купил!
Огромна част от кредитите са занулени именно чрез такива покупки на безценица – големи кредити срещу депозити, които не могат да бъдат получени", поясни Радев.

"Трябва да се посочат купувачите на цесиите, а синдиците имат информацията. Второто необходимо, за да се разкрие истината за КТБ е да се осветят веригите от фирми, получили необезпечени кредити от банката и най-вече техните собственици", допълни той.

Радев обаче не е оптимист, че парите ще бъдат възстановени: "Ние няма да върнем парите, това е ясно. От тези 4-5 милиарда, за които говорим, ако успеем, каквото и да направим, дай Боже, 15 – 20% да върнем обратно, ще е голям успех, според мен. По-важното е обществото да узнае движещите сили, механизма и виновниците за това, което се случи с КТБ".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2583 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.03.20 | 00:55

4
Това говедо,трябва да е в затвора

2016.03.20 | 00:55

3
А ти трябва да бъдеш в обора.

2016.03.20 | 00:55

2
Защо бе дрисльо?

2016.03.20 | 00:55

1
Най-добрия финансов министър!

Добави коментар

Водещи новини