Отчетоха 1,1 млрд. евро чуждестранни инвестиции у нас за 9 месеца

  • 08 декември 2015 12:32

  • 1473
  • 0
Отчетоха 1,1 млрд. евро чуждестранни инвестиции у нас за 9 месеца
© Getty Images/Guliver

За деветте месеца на тази година преките чуждестранни инвестиции в България възлизат на 1,1 млрд.евро, съобщи заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която връчи четири сертификата за клас инвестиция, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите в периода август - ноември 2015 г.

Тя отбеляза, че за миналата година чуждестранните инвестиции в страна са били 1,29 млрд.евро, а за 2013 г. - 1,38 млрд.евро.

Резултатите говорят, че излизаме от периода на глобалната криза, както и за това, че всяка държава се бори да бъде конкурентоспособна на инвестиционния пазар, изтъкна заместник-министърът и напомни за нормативните промени в подкрепа на подобряването на инвестиционния климат в страната.

През деветте месеца на годината чрез седемте сертифицирани от Министерството проекти са били реализирани инвестиции на стойност 137 млн.лева и са били разкрити 397 работни места, отбеляза заместник-министърът.

Два от издадените днес сертификати за изграждане на фабрика и логистичен център съответно на дружествата "Аркомат - България" ЕООД и "Стар АБС Инвест" ЕООД, са за инвестиция клас "А". За инвестиция клас "Б" сертификат получиха "Еско трейд" ЕООД за изграждането на логистичен център и "Клайммат" ООД - за производствена база.

Общата стойност на четирите проектите, получили днес сертификати, е 6,33 млн.лева, като ще бъдат разкрити общо 70 работни места. Три от проектите са в индустриалната зона в Божурище, а един - на "Аркомат - България" ЕООД, е за производство на кабели за автомобили в Карлово. От ръководството на дружеството поискаха подкрепа в рамките на възможностите по сертификата на клас "А" инвестиция за преодоляване на бюрократичните пречки по проекта, свързани с водоснабдяването и електроенергията. Сега ползваме ток и вода благодарение на съседите ни, от юридическа гледна точка всичко необходимо е направено и само очакваме подпис, каза Нуредин Юзхан, управител и едноличен собственик на капитала на дружеството, което вече е започнало тестовото производство.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини