Атентатите в Париж сринаха еврото

  • 17 ноември 2015 07:14

  • 3131
  • 0
Атентатите в Париж сринаха еврото
© Getty Images

Eврото падна до 7-месечен минимум спрямо долара и йената, след като терористичните атаки от миналия петък накараха инвеститорите да гледат по-внимателно на общата валута, съобщава „Ройтерс”.

Но дори и без това очакванията за спад на валутата бяха в ход поради намерението на Европейската централна банка да продължи с програмата си за изкупуване на облигации, което вероятно ще изпрати междубанковите лихви на отрицателна територия.

На азиатските пазари еврото падна с 0,5% спрямо долара, като се разменяше за $1,0710, отстъпвайки с повече от 7% от пика си от $1,1495, постигнат на 15 октомври. Още в събота експерти прогнозираха, че това неминуемо ще се случи, пише Блиц.

Междувременно японската икономика навлезе в рецесия, след като се сви за второ поредно тримесечие. Според обявените днес данни през третото тримесечие брутният вътрешен продукт на страната е с 0,2% по-малък, отколкото през предходния отчетен период, когато икономиката беше на минус с 0,7%. Към края на септември спадът на годишна база е 0,8%.

Основните причини за спада са по-ниските частни инвестиции, както и отрицателното изменение на запасите. В същото време потребителските разходи леко се увеличават.

За последно японската икономика беше в рецесия точно преди година.

Слабите данни не са изненада за Японската централна банка, която очаква през следващите тримесечия ръстът да се възстанови на база повишеното вътрешно потребление и увеличение на производството.

Последвайте канала на

Novini.bg
3131 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини