БСК иска по-ниски данъци за даряващите храна на хора в нужда

  • 01 октомври 2015 10:52

  • 822
  • 0
БСК иска по-ниски данъци за даряващите храна на хора в нужда
© novini.bg

Българската стопанска камара иска данъчни облекчения за дарения на храни и стоки, съобщиха от пресцентъра на БСК.

Министерството на финансите е готово за дебат с браншовите организации от хранително-питейната индустрия за въвеждане на облекчен данъчен режим при дарения на храни и продукти в полза на държавни и общински институции, предоставящи социални услуги. По предложение на Асоциацията на месопреработвателите и Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, отправено на заседание на НСТС, данъчната преференция може да бъде приложена при праг - например от 0.5 процента от годишните продажби. Това се отнася за стоки и продукти в технологичен брак - нарушена опаковка и етикетиране и др., или преди изтичане на срока на годност или трайност.

Предлага се дарението на стоките да е извършено в рамките на двумесечен срок преди изтичане на срока на годност или трайност.

Браншовите организации мотивират предложението си с нивата на бедност у нас, които са два пъти над средноевропейските.

Същевременно се унищожава огромно количество храни - годишно над 650 тона. Производителите и търговците са склонни да предоставят съответните продукти за социални услуги и подпомагане, при условие, че се осигури неутралност на данъчното облагане при дарения. Сега търговците дължат ДДС върху стойността на дарените храни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
822 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини