МТСП няма да лиши пенсионерите от енергийна помощ, увериха от там

  • 08 юни 2015 15:13

  • 1209
  • 0
МТСП няма да лиши пенсионерите от енергийна помощ, увериха от там
©

Министерството на труда и социалната политика предлага промени в Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, с които да се преизчисли коефициентът за отпускане на помощта, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Целта е да бъдат защитени интересите на пенсионерите от рисковите групи. С промените ще бъдат отчетени новият размер на социалната пенсия за старост и решението на Националния осигурителен институт за осъвременяване на пенсиите от 1 юли тази година /швейцарското правило/.

Границата за достъп до енергийна помощ става по-висока и варира между 108,60 лв. и 202,20 лева. Помощта е най-висока за най-рисковите групи - възрастните хора над 75 години, които живеят сами; лицата с трайно намалена работоспособност и самотните родители с деца до 18-годишна възраст.

Условие за получаване й е средномесечният доход за предходните шест месеца преди месеца на подаване на молба-декларацията да бъде в границата на диференцирания минимален доход. През миналия отоплителен сезон 2014-2015 близо 256 хиляди лица и семейства са получили енергийна помощ. Тя е била 72,20 лв. и е изплатена в периода от ноември до март.

Последвайте канала на

1209 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини