ЕБВР понижава прогнозите за растежа на България

  • 18 октомври 2011 12:47

  • 1877
  • 2
ЕБВР понижава прогнозите за растежа на България
©

Европейската банка за възстановяване и развитие е преразгледала прогнозата си за растежа на България през 2012 г. от 3,7 процента, посочени в доклада през юли, до 2,3% сега, сочи диаграма, публикувана днес от електронното издание на в. "Уолстрийт джърнъл".

Банката преразгледа към понижение прогнозата си за икономическият растеж през 2011 и 2012 г. в бившите комунистически страни от Източна Европа и Централна Азия. Тези държави са поставени в неизгодни условия от дълговата криза в еврозоната. ЕБВР, чиято централа се намира в Лондон, посочи в съобщение, че вече залага на растеж 4,5 процента за тази година в 29-те страни, в които инвестира, докато през юли очакваше темп от 4,8%.

Банката е понижила и прогнозата си за 2012 г. - от 4,4% на 3,2% и предупреждава, че разрастването на дълговата криза в еврозоната може да има дори по-голямо влияние върху страните от ЦИЕ, отколкото финансовата криза от 2008 г., която вкара световната икономика в най-дълбоката рецесия от едно поколение.

Доста са се влошили и перспективите за Албания, Румъния и Сърбия, които са силно изложени на рискове заради проблематичната гръцка икономика.Банката е преразгледала към голямо понижение и растежа на Унгария и Словакия заради обвързаността им с еврозоната. Страните от Централна и Югоизточна Европа ще бъдат най-засегнати от забавянето на икономическия растеж, тъй като са особено уязвими на проблемите в еврозоната, отбелязва ЕБВР. Темпът на нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) в тези региони се очаква да бъде под 2 процента през 2011 г., както и през 2012 г.

За сметка на това растежът на Русия вероятно ще остане относително силен (4 процента през 2011 година и 4,2 процента през 2012 година), според ЕБВР.

В същото време Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Юрген Щарк, който се оттегля от поста си, заяви, че по-голям контрол над националните бюджети е пътят към избягване на нова дългова криза в еврозоната.

В изказване пред комисия на Европарламента Щарк отбеляза, че държавите в еврозоната трябва да бъдат готови да "се откажат от националния си суверенитет" над дефицитите и дълга. Той допълни, че ЕС трябва да внесе детайлни промени в основния си договор, което може да отнеме години.

Щарк подкрепи призивите на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, чийто мандат изтича на 31 октомври, за евентуално европейско финансово министерство, което да контролира разходите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1877 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гого

2011.10.18 | 22:55

2
Даже много са дали докато е Боко може да стане със минусов знак отпред няма икономика голяма безработица ниски доходи и минимална заплата. Това е програмата на Герб ако може народа и пет лева да няма във джоба
kinesiotapebg.eu

2011.10.18 | 20:26

1
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu

Добави коментар

Водещи новини