Български инвеститори придобиха 1/4 от новия външен дълг

  • 21 март 2015 06:35

  • 2343
  • 7
Български инвеститори придобиха 1/4 от новия външен дълг
© Getty Images/Guliver

Български инвеститори са придобили близо 1/4 от поетия на международните пазари нов външен дълг.

В четвъртък България емитира успешно на международните пазари облигации на стойност 3.1 млрд. евро. Книжата бяха пласирани в троен транш със срочност 7, 12 и 20 години и обеми съответно от 1.25 млрд. евро, 1 млрд. евро и 850 млн. евро. Това на практика почти изчерпва лимита за поемане на външен дълг за тази година.

Емисиите са предизвикали сериозен интерес, като в тях са се включили 370 инвеститори с общ обем на подадените поръчки за 4.9 млрд. евро, съобщиха от финансовото министерство. От данните става ясно, че близо 800 млн. евро, или 1/4 от новия дълг е придобит от български инвеститори. Най-сериозен при тях е бил интересът към емисиите на 7-годишните еврооблигации с падеж през 2022 г. Инвеститори от България са придобили близо 35% от одобрения обем или облигации на стойност около 440 млн. евро. Българските инвеститори са на първо място и при 12-годишните облигации с 26% от обема. При 20-годишните облигации най-сериозен е интересът на инвеститори от Обединеното кралство, които са придобили 35% от книжата, а делът на българските инвеститори е 13%. Банките и пенсионните и застрахователни дружества са били по-активни при облигациите със срочност 7 години. 73% от 20-годишните облигации с падеж през 2035 г. са придобити от инвестиционни посредници, делът на банките е 17%, следван от 10% пенсионни и застрахователни фондове. Очаквано постигнатите доходности са на ниски нива (2.179%, 2.732% и 3.264% от по-ниска към по-висока срочност). Като една от причините за това се сочи доброто състояние на пазарите, след като Европейската централна банка започна програмата си за изкупуване на публичен дълг, пише "Сега".

"Финансовото министерство следва да бъде похвалено за реализираните емисии и решението си да пласира основната част от планирания за тази година външен дълг накуп", коментира бившият финансов министър и депутат от ДПС Петър Чобанов. Според него упреците, че е трябвало да бъдат проведени две по-малки емисии в различен период от годината не отчитат възможността за възникване на допълнителни рискове - и вътрешни, и външни. Според Чобанов постигнатите рискови премии са на добри нива, доходността - също. "Активното участие на български инвеститори наистина прави впечатление. Това може да се обясни с малките обеми дълг, който ще се емитира на вътрешните пазари, но донякъде идеята за привличане на външен ресурс се изкривява", коментира още Чобанов. За сравнение при емисията на облигации за 1.493 млрд. евро в мандата на кабинета "Орешарски" български инвеститори придобиха 15%.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2343 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Сендов

2015.03.24 | 12:45

7
Мога да се обзаложа че Герб въпреки манипулациите който ще приложи и прилага всекидневно е следващата партия от типа на НДСВ
измислицатаГРАЖДАНИ ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГ

2015.03.24 | 12:45

6
Нека стане ясно няма гербери герберите са цветя не хора в България има зародило се мутро тикво движение сбор от изгонени от другите партии некадърници и крадци със цел бързо забогатяване със манипулации и лъжи та тази най долна в обществото прослойка гейбераси та тези уж споделят евро и американски ценности истината е много по шокираща тази пребоядисана продажна шайка е в слугинаж на чужди държави и е на власт със едничката цел свръх забогатяване на шепа хора от техният кръг!

2015.03.24 | 12:45

5
Башибозука Петър Чобанов от ДПС. Не е тайна, че БСП и ДПС са едно цяло и бивши министри от БСП са депутати от ДПС.
герб гарб

2015.03.24 | 12:44

4
САМО ПО ТОВА СИ НАПРАВЕТЕ ИЗВОДА В РЕАЛНИЯТ ЖИВОТ КАК ШЕПА ХОРА ОТ ПРЕБОЯДИСАНИТЕ КОМУНИСТИ ГЕРБ МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ
герб гарб

2015.03.24 | 12:44

3
В САЙТА ИМА ОКОЛО 3 ДО 4 ПЕДЕРАСТИИ ОТ ГЕРБ В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАЙ 2 ДЕЖУРНИ ЕДИНИЯТ КРУМ УСАЙНСКИ ПОЗНАТ ВЕЧЕ НА ПОЧЕТИ ВСЕКИ ТА ТЕЗИ ГЕРБО МИЖИТУРКИ СЪС СПЕЦИАЛНИ УСТРОЙСТВА МАНИПУЛИРАТ + И - !

2015.03.24 | 12:44

2
Boiko sha go izpratim po-jivo zdravo , pri Misho birata !
Боко Борисов е уникален педераст!

2015.03.24 | 12:43

1
Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата (най-старият комунист) е на власт. Всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. емигрират! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри, биячи, крадци и престъпници с основно и средно образование! ГЕРБ ви “управлява”! Това е началото! Отсега нататък това ви чака: смърт, насилие, психясали и самозапалили се хора, убийства на деца, кражби, обири, глад, мизерия, мрак, малоумие ... Скоро Боко Тиквата ще напълни България с араби, негри, индийци и китайци! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява идиот, като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му! Тиквата беше обявен в доклада на американския посланик през 2005 за мутра. Това същество когато не беше на власт плюеше България по целия свят за да й спрат еврофондовете, а сега когато е на власт краде милиарди от Европа! Кога ще му бъде повдигнато обвинение за кризата с КТБ!? Докога държавата ще плаща милиони за охрана на този изверг!? Ако бяхме нормална държава този щеше да е на електрическия стол! Когато на власт са наркотрфиканти като Борисов, ефективно осъдени като Цветанов и офшорни перачи на пари като Плевнелиев, все такива "новини" ще има. Ало, Ваньо: ставка, разследване и съд за убийството на Чакъра и самоубийството на Мишо Бирата!

Добави коментар

Водещи новини