С 1,5 млрд. лв. ще изхарчим повече през 2012 година

С близо 1,5 млрд. лв. ще се увеличат разходите на държавната хазна през 2012 г.

Това гласят прогнози на Института по международни финанси (ИМФ), публикувани на 13 октомври. Бюджетните разходи през 2012 г. ще се увеличат с 5,3% до 29,481 млрд. лв., гласят прогнозите. Това ще стане възможно благодарение на ускоряване на ръста на икономиката до 2,2% през следващата година след увеличаване на БВП през 2011 г. с 1,9%, смятат от ИМФ.

Ръстът на БВП ще бъде по-малък, отколкото се очакваше преди няколко месеца заради забавянето на икономическото развитие в целия свят, което ограничава и ръста на износа ни. Благодарение на ръста на БВП и мерките срещу сивата икономика приходите в бюджета за 2012 г. ще нараснат по-бързо от разходите - с 6,2%, и ще надминат 28 млрд. лв., смятат от ИМФ. Така дупката в държавния бюджет ще се свие от 2% от БВП за тази година, до 1,7% за 2012 година, гласят прогнозите.

България се справя обещаващо на фона на проблемния регион, в който се намира, пише в анализа на ИМФ, който беше разпространен от Министерството на финансите. Фискалното благоразумие на България поддържа ограничени финансовите рискове пред страната въпреки несигурната международна среда, смятат от ИМФ. Институтът констатира, че ръстът на износа значително превишава този на вноса, благодарение от повишената конкурентоспособност на производството. Очаква се производителността да продължи да нараства през тази и следващата година със стъпка от около 2% от БВП, докато вътрешното потребление се възстановява.

От ИМФ прогнозират ръст на доходите у нас през следващата година с 8,5%. Очакванията са държавният дълг през 2012 г. да нарасне от 15,5% на 18,6% от БВП, но въпреки това да остане един от най-ниските в ЕС. Прогнозите са направени при очакване доларът да поскъпне от сегашните 1,41 лв. до 1,55 лв. в края на 2012 г., пише в доклада на ИМФ. Наред с това се очаква петролът сорт Брент да поевтинее от 109,26 долара за барел през тази година на 96,88 долара за следващата.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Финанси

още

Анкета

Ще падне ли още цената на биткойна?

Ще падне ли още цената на биткойна?

Избрано от Интернет