Муравей Радев към Искров: Иване, иди си, на цяла България пречиш!

  • 16 февруари 2015 10:17

  • 2052
  • 4
Муравей Радев към Искров: Иване, иди си, на цяла България пречиш!
© Булфото (архив)

Държавният дълг на България ще се увеличи с 5,3 млрд. лв. Това е числото. Не другите милиарди, които се размахват. Това коментира сутрешния блок на ТВ7 бившият финансов министър Муравей Радев.

"В началото на 2014 г. дългът е 22 млрд. лв. След 3 години ще е 27,3 млрд. лв. - след изтеглянето на новите заеми и връщането на старите. Тези 5,3 млрд. лв. са 4% от Брутния вътрешен продукт (БВП) - цифром и словом", обясни Радев. Той поясни още, че 12 млрд. лв. от тези 16 млрд. лв., които трябва да се изтеглят през следващите 3 години, са за плащане на стар дълг. "Останалите 4 млрд. лв. финансират бюджетния дефицит", добави Муравей Радев.

Бившият финансов министър е категоричен, че сега е добър момент България да излезе на външните пазари. "Всички го знаят, че е така – лихвеното равнище е толкова ниско, че е изгодно да се вземе външен дълг", поясни Радев.

"Проблемът е, че много хора се упражняват на тази тема без да разбират. Има такива, които знаят материята, но спекулират, което не е добре за България", категоричен е Муравей Радев.

Той припомни, че дългът може да не се увеличава и да се намалява. "Но бюджетът трябва да е балансиран и дефицитът трябва да е 0 – колкото имаш, толкова харчиш. А депутатите гласуват висок дефицит и като дойде време да се погасява с нов дълг започват да се вайкат", припомни финансовият министър в кабинета "Костов".

По думите му, за да е балансиран бюджетът трябва да заработи икономиката. Неефективното харчене на бюджетните средства също е проблем.

Муравей Радев се обърна към управителя на БНБ Иван Искров с думите: "Човешки се обръщам към него - Иване, иди си. Иди си, защото пречиш, пречиш на цялата страна – и на банковата система, и на България пречиш", добави бившият финансов министър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2052 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
От нафталина

2015.02.19 | 13:26

4
Всеки крадец забогатял от бюджета, като мине малко време и почва да дарява съвети - безплатни /любимия лаф на човека от снимката -"безплатен обяд няма"/. И сега струва ми се един от главните организатори на погрома върху българската икономика ни съветва.
ВАНЧО

2015.02.19 | 13:26

3
ВАНЧО Е НАГЪЛ, С ДОБРО НЯМА ДА СТАНЕ!
ФЕРОДОТО

2015.02.16 | 11:36

1
Обясни го на чугунените глави които тренират за местните избори
оФце многоооо

2015.02.16 | 14:57

2
нищо не си разбрал

Добави коментар

Водещи новини