Горанов представя намерението за нови външни заеми пред бюджетната комисия

  • 12 февруари 2015 09:17

  • 1085
  • 2
Горанов представя намерението за нови външни заеми пред бюджетната комисия
©

Бюджетната комисия в парламента ще заседава по три ключови въпроса за страната ни. Очаква се финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва да представи подробности около намерението на кабинета да изтегли външни заеми за общо 8 милиарда евро в рамките на 3 години.

Отложеното от вчера изслушване на Димитър Костов като кандидат за подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор" и повторното изслушване на ръководството на Комисията за финансов надзор са част от програмата на депутатите.

Средносрочната програма за външния дълг, според която страната ни трябва да поеме нови задължения за 8 милиарда евро или левовата им равностойност от 16 милиарда лева, ще бъде обсъдена в ресорната бюджетна комисия. Депутатите трябва да ратифицират договорите с чуждите банки, чрез които ще се емитират облигации на външните пазари.

Рейтинговата агенция "Муудис" даде стабилна перспектива на програмата, според която с 6 милиарда евро ще се рефинансират стари задължения в следващите години, а реалният нов дълг ще е 2 милиарда евро. С него ще се финансират бюджетните дефицити до 2017-а година, отбелязва БНР.

Депутатите ще изслушат и подуправителят на БНБ Димитър Костов, който в момента ръководи управление "Банково" и е кандидат за ръководител на банковия надзор в БНБ. Той е предложен от гуверньора Иван Искров, чийто мандат изтича през октомври и от който управляващите снеха доверието си заради кризата с Корпоративна търговска банка.

Именно за тази криза, но от страната на небанковия надзор, ще бъде изслушан и председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Очаква се той да отговори и на нови въпроси, свързани с надзора над пенсионните фондове.

Последвайте канала на

1085 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.02.17 | 10:43

2
ОСТАВКА!

2015.02.17 | 10:43

1
Това създание плодов червей ли е?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини