Изчисляват по нов начин индивидуалния коефициент на пенсиите

  • 27 януари 2015 14:41

  • 10538
  • 5
Изчисляват по нов начин индивидуалния коефициент на пенсиите
© Булфото

Промяна във формулата за изчисляване на индивидуалния коефициент при пенсиониране прие работната група за промени в пенсионната система.

Новият вариант предвижда да отрази по-точно приноса на човек към осигурителната система, съобщи Николай Николов, съветник по проблемите на пенсионната система в Министерството на труда и социалната политика след среща по параметрите на пенсионната система.

Предложението е индивидуалният коефициент за изчисляване на пенсия да се определя като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти.

Индивидуалният коефициент сега се получава като за целия стаж, за който се изчислява пенсията, се събира осигурителният доход на човека и тази сума на осигурителния стаж, например за 40 години, се разпределя на средния осигурителен доход за страната за всички, които се осигуряват за тези 40 години, обясни Николов. Според новото предложение този коефициент ще се изчислява всеки месец.

Обсъдено е и предложение от предишния Консултативен съвет по оптимизиране на осигурителната система да се преизчислява автоматично пенсията на хората, които имат след пенсионирането осигурителен стаж, каза Николов. По думите му предложението не е прието и ще продължи сегашната практика човек сам да пожелае това да бъде направено, тъй като понякога преизчисляването на пенсията може да създаде проблеми за достъп до системите, в които има подоходни тестове като енергийните помощи.

Не е прието и предложението да отпаднат трите най-добри години преди 1997 година във формулата за изчисляване на пенсията. Мотивите за предложението са били, че намалява влиянието на тези три години, както и това, че ще се облекчат сроковете за отпускане на пенсии. Според Николов предложението не е било възприето, защото вероятно има единични случаи, за които размерът на пенсията ще бъде намален.

Бъдещето на учителския пенсионен фонд ще бъде обект на дискусия в една от следващите срещи по усъвършенстването на тристълбовия модел, каза Николов. В закона е предвидено фондът да съществува до 2020 година. Има два варианта - след 2020 да стане капиталов или да продължи да съществува като солидарен в НОИ, допълни той, цитиран от БТА.

Имало е и предложение за изравняване на необходимия осигурителен стаж за пенсиониране на мъжете и жените от третата масова категория труд.

Последвайте канала на

10538 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.05.28 | 22:08

5
Ала бала. Пенцията единствено трябва да зависи от това на какво си се осигурявал през целият си трудов стаж. Внасял си вноски според закона имаш хубава пенсия. Не си внасял вноски според закона нямаш хубава пенси. Изобщо не си внасял ще мреш от глад. Това е във всички страни по света. Колкото дал толкова взел- каквото повикало, такова се обадило.

2016.04.14 | 16:34

4
Стига лъга хората! Във всички западни страни, ако си гражданин и имаш паспорт получаваш пенсия, може и една вноска да нямаш! Вижте как живеят хората в белите страни - стига комунистически заблуди!

2015.01.30 | 17:11

1
Пууу да те в скапания атакист! Отивай и мизерствай в Русия!
КРИСТИНА

2016.04.14 | 16:33

3
Нито условията на труд, нито средната продължителност на живот у нас,предполага,както вдигането на възрастта за пенсиониране,така и трудовия стаж!!!

2016.04.14 | 16:33

2
пак коефициенти, пак преизчисления , пак идими-дойдими от врата на врата за да усетиш величието на държавническите бандитски служби , искам си парите от всички осигурявания по ЕДНА сметка , а тези със стълбовете накрая да не се окажат набити на кол

Добави коментар

Водещи новини