Венцислав Димитров: Фалитът на КТБ ще струва минимум 5 млрд. лева

  • 03 ноември 2014 09:38

  • 3648
  • 8
Венцислав Димитров: Фалитът на КТБ ще струва минимум 5 млрд. лева
© Булфото

Фалитът на Корпоративна търговска банка ще струва минимум 5 млрд. лева на държавата.

Това заяви в интервю за БНР икономистът Венцислав Димитров. Той бе категоричен, че държавните и общинските дружества, които имат пари над гарантираните от държавата 196 000 лева, ще ги изгубят безвъзвратно. "Оценката на загубите от един евентуален фалит мисля, че ще възлезе на около 5 милиарда, отделно от това колко безработни ще излязат, как ще се отрази на икономиката, отделно как ще се отрази на финансовото поведение на вложителите в банките – дали няма да да почнат масово да теглят парите си и да си ги държат, като ги хване страх, разбира се, тези, които имат депозити над гарантираните. Пък и тези, които имат гарантирани депозити, тази европейска директива не е транспонирана правилно в българското законодателство и за 20 дена никой на може да си вземе депозита. Така че това ще бъде един извънредно неблагоприятен старт за каквото и да е ново правителство", каза още той.

"Мисля, че има варианти за спасяване на КТБ. Чудя се защо Иван Искров предлагаше само един вариант, ядоса народните представители, те отхвърлиха това предложение. Ако бях аз, щях да предложа няколко варианта: вариант несъстоятелност, вариант одържавяване – 100 процента, вариант 50 процента одържавяване и онова предложение, което беше направено. Може да се окаже, че несъстоятелността ще е най-скъпият вариант. Първо, трябва да се види каква е дупката, защото предполагам, че не е 4 милиарда", допълни Димитров.

По въпроса за спорното дружество, изразило интерес към КТБ, той каза: "Надеждно или не, нали дават пари. Щом искат да управляват банката и дават толкава пари, защо пък не. А беше ли надежден Цветан Василев да му дават толкова години почти еднолично да управлява банката? Аз винаги съм застъпвал тезата, че акционерите в една банка трябва да са минимум 20 души, с не повече от 5 процента и по този начин ще се контролират. След изплащането на всички гарантирани депозити на вложителите в Корпоративна търговска банка финансовите услуги ще поскъпнат", категоричен бе Венцислав Димитров.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3648 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.04.04 | 00:58

8
Ограбиха народа,сега предстои и разграбване на активите na bankata и страната,изроди!Za6to falirahte umi6leno bankata?DPS i GERB sa predateli.

2015.04.04 | 00:58

7
Nali pisaha,4e slujebnoto pravitelstvo s Plevnaliev sa vzeli zaem 5 miliarda zaradi tazi banka,kade sa tezi pari?Kade potanaha?

2015.04.04 | 00:58

6
И този изпълзя от финансовите папки на БНБ и почна да дава акъл, дето го няма. Той забрави ли как изложи България облечен с дънки пред английската кралица?
БУТАЧА

2015.04.04 | 00:57

5
Е ТЕ ТОВА СА БАШ КОМУНИСТИЧЕСКИ КОПЕЛЕТА
Учуден

2015.04.04 | 00:57

4
Абе, тия милиарди с всеки изминат ден стават с един повече! И защо нищо не чета за връщането им?
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2015.04.04 | 00:57

3
Салям алейкум братя сидерасти, нима забравихте че ние от АТАКА подкрепихме изборният закон на Мая Манолова, с което помогнахме на Бат Сали да стане депутат?Нима забравихте че АТАКА крепеше кворумът на ДПС и БСП повече от година? Нима забравихте че със мълчанието на АТАКА , АТАКА гласува заедно със ДПС и БСП и избраха Пеевски за шеф на ДАНС? Нима забравихте Комисиите на АТАКА за Авиотряд 28, които не доказаха никакви нарушения?Нима забравихте как Волен Сидеров удари полицай и не последва нищо? Нима забравихте как АТАКА не направи нищо срещу мюфтииството което поиска земи? Нима забравихте че докато БСП и ДПС управляваха със помоща на АТАКА и Волен Сидеров - КТБ ФАЛИРА ? Помни Сидерасто помни, иначе лошо. Сeга отивай да се кланяш на телевизията на Аллах-АлфаТВ

2015.04.04 | 00:56

2
тази държава няма да се оправи докато няма затвор за такива грабители, политици и т.н. , закона лови само 'дребните душици" т.е. никога няма да се оправи.
Пеевски!

2014.11.03 | 13:27

1
Много сте стиснати бе!

Добави коментар

Водещи новини