Банки поемат контрола над "Алма Тур"

  • 23 септември 2011 11:12

  • 2512
  • 3
Банки поемат контрола над "Алма Тур"
©

Туроператорът “Алма Тур” не е в състояние да обслужва кредитите си и две финансиращи банки са задействали процедура за упражняване на контрол върху дружеството и неговите активи.

Това става ясно от документи, с които “Труд” разполага, съобщиха от медията.

“Алма Тур” е неотлъчно в медиите напоследък заради проблемите със самолетната компания “България Ер” (част от холдинга “Химимпорт”). В резултат на бизнес спора стотици руски туристи отпътуваха със закъснение за родината си и бе накърнен туристическият имидж на страната.

Банките са пристъпили към действие в сряда. Уникредит Булбанк и Централна кооперативна банка (част от “Химимпорт”) искат изпълнение на особения залог върху търговското предприятие “Алма Тур БГ”. Така на практика трезорите ще придобият контрол върху дружеството и ще се разпореждат с активите му, за да погасят вземанията си.

Ден по-рано - във вторник, от “Химимпорт” коментираха официално, че никога не са проявявали интерес към активите на дружествата от групата на “Алма Тур”. Но заявиха, че имотите на “Алма Тур” ще бъдат продадени на търг за обезпечаване на вземанията.

“Нямаме никакъв интерес да придобием дружество не само с уронен престиж, а и злоупотребило с доверието на хиляди свои клиенти, платили почивки и билети чрез него”, се казваше в съобщението на “Химимпорт”.

Особеният залог е създаден през 2010 г. като обезпечение по договор за кредит между двата трезора и компанията. В момента дългът на “Алма Тур” към Уникредит Булбанк е 10,52 млн. евро, а към ЦКБ - 2,72 млн. евро. Просрочените лихви към първата банка са едва 1753 евро, докато ЦКБ си търси 30 хиляди евро просрочена главница и 20 484 просрочени лихви.

От данните личи, че туроператорът е изплащал редовно борчовете си към Уникредит Булбанк, а проблемите са главно при отношенията им с ЦКБ.

Двете банки предлагат да се назначи и депозитар в “Алма Тур” - Светла Бояджиева, както и нов управител - Александър Наумов. Ролята на депозитаря е подобна на синдика при процедурата за несъстоятелност - отговаря за това кредиторите да си съберат парите. Любопитна подробност е, че депозитарят е назначен от Уникредит Булбанк, а управителят - от ЦКБ.

При създалата се ситуация банките ще могат да се възползват от недвижимите имоти на “Алма Тур”, заложени като обезпечение. Към 31 декември 2010 г. активите на туроператора се оценяват на 49,4 млн. лв. Най-скъпият и атрактивен обект е хотел “Атлас” в Златни пясъци. В края на миналата година пазарната му оценка е била 28,8 млн. лв.

Друг ценен имот е комплекс “Тамплиер” в Банско, който се оценява на 9,9 млн. лева. За придобиването и реконструкцията на комплекса туроператорът инвестира 11,6 млн. лв. Като втори етап се строи ново хотелско тяло.

Туроператорът е заложил пред банките и 13 декара земи в Разлог. Притежава апетитен парцел на бул. “Тодор Александров” в София. Идеята беше върху него да бъде построен небостъргач, но кризата отложи намеренията. Дружеството разполага с 28 превозни средства, в това число 13 автобуса и микробуса.

Най-голям акционер в “Алма Тур” е Любомир Панковски с дял от 48,8%.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2512 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
asdf

2011.09.24 | 17:35

3
поправка на заглавието: Мутри си преотстъпват фирма
kinesiotapebg.eu

2011.09.24 | 17:34

2
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu
1

2011.09.24 | 17:34

1
ЗАКУПИ ФУТБОЛЕН ЕЕКИП СЕЗОН 11/12 на -- WWW.ORIGINALNI.BE !!!

Добави коментар

Водещи новини