Вложителите в КТБ са защитени от Конституцията

  • 13 юли 2014 17:30

  • 4573
  • 0
Вложителите в КТБ са защитени от Конституцията
©

Вложителите в КТБ са защитени не само от банковото законодателство, но и от българската конституция. Затова те трябва да бъдат обезщетени в пълен размер.

Това заяви пред Агенция „Фокус” бившият конституционен съдия Георги Марков във връзка с обявяването на КТБ в несъстоятелност.

„В чл. 7 изрично се посочва, че държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица. В сагата КТБ пред очите на цяла България една дузина държавни институции със свои погрешни и незаконни актове, действия и бездействия способстваха за разгрома на банката. Аз се надявам, че на срещата при държавния глава всеки ще носи Конституция в ръка, за да прочетат изрично текста за отговорността, която в случая носи държавата поради неадекватни действия на цяла дузина различни органи. От тук нататък държавните органи трябва да спазват Конституцията”, обясни Марков.

По думите му става дума за това, че вложителите са защитени от българската конституция неограничено. И сега държавата е тази, която трябва да направи анализ на действията на своите органи и длъжностни лица по време на тази криза и да отговорят адекватно на прякото действие на българската конституция. В противен случай според него по съдебен ред хората, юридическите лица ще си търсят правата.

В тази хипотеза следва да се приложи не само банковото законодателство, което защитава в определен размер вложителите, Конституцията, която защитава неограничено всички, които са потърпевши от незаконни актове, действия и бездействия на държавни органи, а в случая пак казвам над 10 държавни органи и институции действаха погрешно, незаконно или бездействаха и с това способстваха за този кошмарен резултат. Моя призив е да се чете чл. 7 от Конституцията и да се направи анализ на всичко, което се случи. А то се случи пред очите на всички български граждани, каза още Георги Марков.

Последвайте канала на

4573 0

Свързани новини

Водещи новини