Удрят незаконните казани за домашна ракия

  • 19 септември 2011 21:00

  • 4827
  • 1
Удрят незаконните казани за домашна ракия
© Булфото

Масови проверки за незаконни казани в сезона на домашната ракия - екипи на Агенция "Митници" тръгват основно по селата, където се варят огромни количества, съобщава бТВ.

Близо 190 хиляди лева са събраните приходи от акциз за домашната ракия за първите 6 месеца на годината и това определено надвишава миналогодишните. За същия период на 2010 година са събрани 161 хиляди лева. И макар че тенденцията е положителна, ръстът не е голям. Общият приход от събран акциз за миналата година е 620 хиляди лева.

Бърз поглед върху числата показва, че пикът на сезона тепърва предстои и вероятно в края на годината ще бъде събрана основната част от сумата.

Първите 30 литра собствено производство се облагат с намален наполовина акциз. След това таксата скача двойно.

„Физическо лице, което предоставя суровини - собствено производство за един литър ракия от 40 градуса, трябва да заплати 2, 20 лева за всеки литър”, казва Наташа Петрова - началник отдел на Агенция "Митници".

Част от хората заобикалят таксите и произвеждат ракия сами. Злоупотреби на дребно не липсват, но най-сериозна е борбата с незаконните казани, които захранват квартални кръчми и хотели.

От Агенцията по лозата и виното вече са предприели стъпки да регистрират ракията като традиционно българска напитка в Брюксел. Така акцизът за вътрешното потребление ще намалее два пъти.

„И в крайна сметка потребителят ще бъде абсолютно спокоен, че ще си купи нещо, което няма да му застраши нито здравето, нито живота”, смята Красимир Коев от Агенция по лозата и виното. Очаква се процедурата по одобрение да приключи след около година.

Трудно е да се колко точно са регистрираните казани за производство на ракия. По официални данни те са 1400, но неофициално броят им е много по-голям. За всички, които остават извън закона, има предвидени санкции - от 500 до 3000 лева.

С глоба ще бъдат наказвани и тези, които не използват регламентираните места за производство на ракия - за физическо лице тя е от 1000 до 3000 лева, а за юридическо от 2000 до 6000 лева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4827 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
емил

2013.04.25 | 21:51

1
трябва да напуснем ЕС. Някой да ми казва какво и колко да си правя от това което съм отгледал на земята си. Абсурд.

Добави коментар

Водещи новини