Искров: Ежедневен контрол в банка е като катаджия на всеки километър

  • 11 юли 2014 16:09

  • 2286
  • 0
Искров: Ежедневен контрол в банка е като катаджия на всеки километър
© Булфото

Да искаме ежедневен контрол на място в банка, е все едно да сложим катаджия на всеки километър, защото има катастрофи от време на време. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров по време на открито извънредното заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС.

Според Искров цялостна ревизия на КТБ е правена през март миналата година и ако не се е случила тази криза, вероятно скоро е щял да дойде редът й за тазгодишната ревизия. БНБ не може да сложи човек на трезора на всяка банка, каза още Иван Искров.

„Нека оставим правосъдната система да си свърши работата, помоли банкерът. Не бягам от отговорност, утре може да реши софийският градски прокурор да привлече и мен под някаква отговорност - ще отида и ще отговарям. Не разбирайте това предложение като бягане от отговорност. Гордея се с това, което направи БНБ в изключително раздрусана политическа обстановка толкова много години и всеки, дърпайки на една страна каруцата", добави той.

Искров коментира, че БНБ се опитвала да бъде национална институция и винаги имала подкрепата на Народното събрание, въпреки политическите борби: „Успяхме да преведем огромната система през най-тежката криза от 1929-1933 г. насам. Това не е такъв случай с КТБ и вие много добре познавате действащите лица, много добре знаете кой какво е в българската социално-общественополитическа система. Не желая да го прехвърляте на моята глава", обърна се управителят на БНБ към депутатите.

Искров обясни, че надзорът на място не се прави постоянно: „Това са 30 ревизори на 30 банки, достатъчно са. Но никъде по света не се ходи всеки ден в банка от ревизорите. Това е все едно да кажете, че понеже има от време на време по пътя София - Бургас катастрофи, трябва да има катаджия на всеки километър. И вие понякога си блъскате колата - катаджията ли е виновен, че сте си блъснали колата. Същото важи за изтеглянето в брой - БНБ не е текущ контрольор на трезора на КТБ, особено в момента, когато очевидно е имало някакъв стрес. БНБ отговаря за собствения си трезор".

Никой не е предлагал т. нар. банкова ваканция, каза управителят на БНБ Иван Искров. „В БНБ заедно с колегите си от банковия сектор, които са присъствали като експерти, сме проучвали и обсъждали целия възможен и познат опит в Европа и света, какво се случва по време на липса на доверие. Никой не е предлагал такова нещо и тук има присъстващи, които са били и могат да го потвърдят”, обясни Искров.

„Някой сега иска да си прави дивиденти от това нещо, това е друг въпрос, а аз не искам да влизам в политически разговори. Когато отидохме при президента с предложението и аз докладвах, казахме няколко мерки, но нито една не включваше банкова ваканция да бъде дискутирана, отхвърляна и т.н. Нека направим разлика между проучване на опита на всички страни в ЕС и не само. И това, което предложихме и се обсъди, и се постигна за щастие и нещастие национален консенсус”, каза още управителят на БНБ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2286 0

Свързани новини

Водещи новини