БНБ: Чуждите инвестиции у нас се стопиха

  • 16 септември 2011 06:37

  • 1034
  • 1
БНБ: Чуждите инвестиции у нас се стопиха
©

Драстичен спад на преките инвестиции в страната отчете БНБ, пише в Сега. През първите седем месеца на 2011 г. те са били 183.8 млн. лв. За същия период на миналата година те са били 776 млн. лева. Ситуацията е още по-драматична спрямо същия период на 2009 г., когато преките инвестиции са били над 1.8 млрд. евро.

По предварителни данни преките инвестиции в чужбина за периода януари-юли са 66.6 млн. лв. при 118 млн. лв. за същия период на миналата година. Най-сериозно е изтичането на капитали към дружества в Германия, Великобритания и Япония. Най-много капитали у нас пък идват от Холандия, Кипър и Русия.

Експертите обясняват негативната тенденция с ефектите от кризата - несигурността в еврозоната и ЕС като цяло, неясните сигнали на правителството, влошаването на публичните финанси, плащания по вътрешнофирмени кредити. Данните за пореден път показват, че сметките на финансовия министър Симеон Дянков отново може да се окажат грешни, защото поне към днешна дата България е доста далеч от 3% ръст на икономиката.

Последвайте канала на

Novini.bg
1034 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Tool Боксер

2014.09.15 | 18:44

1
Болна логика, болна икономика, болни политици и болни банкери!!!!! Ако това е нов модел, в който основата цел не е социалния статус на населението, а "позитивните" формални цифри, "илюстриращи" фискалния стабилитет в България. Бих казал, че фискалната стабилност и икономическа безпроблемност на страната си съперничи с стабилността и безпроблемността в Централните софийски гробища, па и на всички гробищни паркове в България! Демек де стабилността в България се осъществява чрез Геноцида на народа и манифестираната "фискална" стабилност на българия се приближава до тези на гробищните паркове унас и по света!!!

Добави коментар

Водещи новини