Финансисти: БНБ реагира адекватно и навременно

  • 23 юни 2014 20:06

  • 1914
  • 0
Финансисти: БНБ реагира адекватно и навременно
©

Действията на БНБ по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ) са точни и навременни. Реално, това което се прави, е според правилата – отива се към одържавяване на банката. Ако има капиталова дупка, ще се имитират нови акции и КТБ ще стане държавна банка. Около тази теза се обединиха доц. Стоян Александров и проф. Христина Вучева, които коментираха създалата се ситуация около КТБ в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Според доц. Александров това, което стана в КТБ е прецедент, който може да се случи и с други институции. Има много виновни, но когато се атакува яростно една институция и няма реакция от страна на БНБ и държавата, обикновено се стига до подобна криза.

Според проф. Вучева решението на БНБ по отношение на КТБ е изцяло повторение на текст от Закона за кредитните институции, тоест, няма нито дума извън него, а той е съобразен изцяло с европейското законодателство. Тя подчерта, че това, което се случва с КТБ го има във всички страни. Като пример даде 2007 г, когато е била одържавена банката “Мортън Брок” във Великобритания, за да бъде оздравена и след това отново продадена. По същият начин е постъпила и Исландия, която одържавява всички свои банки и така ги оправя, посочи Вучева.

Вучева смята, че обществото би трябвало да се придържа към истината, а не към информация, която се тиражира в медиите.

Засега знаем само, че има един донос от февруари на “Протестна мрежа” до прокуратурата, че в КТБ се случва нещо нередно. А това, което пише в "Пик" - не го чета, нямам време и не им вярвам. Сега в банката са вкарани квестори, които са експерти и в рамките на 10 ден ще направят проверка на активите на банката. Не зная дали трусът в КТБ е съзнателен или не, но има вече много факти, които пораждат съмнения, че има нещо преднамерено в цялата тази ситуация, коментира още проф. Вучева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1914 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини