Близо милион лева има да получава община Смолян от длъжници

  • 18 юни 2014 21:08

  • 1275
  • 1
Близо милион лева има да получава община Смолян от длъжници
©

Около 897 хил. лева са задълженията към община Смолян към 30 април т.г. от неплатени местни данъци и такси от фирми, хотелиери, граждани и общини, съобщи главният финансист към общината Венера Аръчкова. това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Общините Чепеларе и Баните дължат 197 хил. лв. на Смолян за невнесени такси от депониране. Като собственик на депото общинската администрация внася отчисленията към РИОСВ, а съответните общини трябва да й се издължават. Постигнато е споразумение Баните и Чепеларе от 1 януари т.г. да внасят сумите директно в екоинспекцията, а старите задължения да се изплатят до края на тази година, уточни Аръчкова.

Сериозен проблем създават неплатените такси смет и данъци от хотелиери продали апартаменти на чужденци. Собствениците са с пререгистрирани ЕООД-та на територията на България, а в същото време фигурират като физически лица в дружествата и това са основно англичани и испанци. Като цяло 670 хил. лв. е цялото задължение за такса смет от туристическия бизнес по селата, Смолян и Пампорово. Община Смолян е предприела необходимите мерки да си събира задълженията. Сключени са споразумения и с 10 фирми за разсрочено плащане, които дължат 50 хил. лв. на местната хазна.

Въпреки силния зимен туристически сезон, собствениците не плащат туристически данък. Община Смолян съвместно с местното Звено за защита на потребителите са извършили проверки и има съставени констативни протоколи и издадени наказателни постановления.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1275 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.06.19 | 07:10

1
Kato ne otgovoriat i na 3-to pismo, zatvariash mu hotela, dokato ne plati. Ne reagira li, razprodavai mu imustestvoto na tozi 4ijdenez i to4ka.

Добави коментар

Водещи новини