Увеличават дохода, който съдебен изпълнител не може да взима за дългове

  • 06 юни 2014 06:50

  • 3356
  • 2
Увеличават дохода, който съдебен изпълнител не може да взима за дългове
©

Доходите на хората, които съдебен изпълнител не може да пипне за дългове, ще бъдат увеличени. Това следва от промени в Гражданския процесуален кодекс, които предлагат седем депутати от управляващото мнозинство, начело с шефа на правната комисия Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно (ДПС).

В момента при чиста заплата до 300 лв. законът позволява за дълг да се удържат 75 лв. на човек без деца и 60 лв., ако е родител, пише "24 часа".

Така парите, които му остават за живеене - 225 лв. или 240 лв., са драстично под минималната работна заплата, която в момента е 340 лв.

"Това са стойности, които подлежат на актуализация почти всяка година", твърдят вносителите. Първата актуализация трябва да се случи 3 месеца след приемането на промените в кодекса. Депутатите от мнозинството предлагат и една революционна промяна за всички, които водят дела. Тя е сроковете за всякакви техни действия да не текат, докато трае съдебната ваканция (от 15 юли до 1 септември), както и да не се броят официалните празници. Това означава, че ако искаш да обжалваш решение, излязло на 10 юли, имаш време да пуснеш жалбата си чак през септември.

промените в ГПК ще отпадне разкарването на завелия дело между МВР и съда, за да издирва адреса на човека, който съди. Сега съдиите ще са задължени сами да установяват това с електронен достъп до регистрите на МВР и така ще спестят и 15 лв. такси на гражданите. Тази промяна беше предложена от Върховния касационен съд и заедно с други идеи на магистратите е влязла в проекта на Казак.

За месец и половина това е петият проект за промени в ГПК в полза на длъжниците.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3356 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Валентин

2015.05.03 | 11:46

2
...и наплащалите електричество, но все пак ползвали с години
1

2015.05.03 | 11:46

1
А тези които не са плащали към ВиК повече от 10 годин,за тях ще има ли нещо.... В държавата е пълно с такива абонати...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини